Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már a kezdetektől a föderalizmus és a szuverenitás szembenállása jellemzi az uniót

Bertha László

2019.09.05. 16:35

Az Európai Unió múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó projekt keretében ezúttal az „alapító atyák” szellemiségét járta körül legfrissebb elemzésében az Alapjogokért Központ.

„Az »alapító atyák« kora: kezdettől fogva jelen volt az Európai Egyesült Államok víziója” címet viselő, sorozatban immáron a harmadik részelemzésében Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója arra hívja fel a figyelmet, hogy a második világháború utáni években az európai egységet és békét megteremtő föderalizmus irányába mutatott a korszellem, és már az alapításkor is egymással két versengő nézőpont volt jelen.

Fricz Tamás

Az egyikbe olyan típusú politikai és közéleti személyiségek tartoztak, akik már létükben és beállítottságukban is szupranacionális irányvonalat képviseltek, nemzeti kötődésük kevésbé volt lényeges, inkább világpolgárok voltak

– olvasható az elemzésben, mely a másik csoportot a következőképpen jellemzi:

A másik csoportba a meghatározó nyugat-európai országok vezető politikusai, miniszterelnökei, külügyminiszterei stb. sorolhatók, akik szintén föderalisták voltak, azonban, mint választott politikusok, elsősorban a saját országuk jólétéért voltak felelősek.

Fricz Tamás álláspontja szerint a két csoport közti konfliktus már a kezdetekkor jelen volt az európai integráció történetében. Az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) idején Jean Monnet a Főhatóság élén mindent meg is tett azért, hogy egyből föderális, nemzetek feletti kormánnyá avanzsálja az általa vezetett szervezetet, ezt megakadályozták a tagállamok vezetői, és ellensúlyként létrehozták a Miniszterek Tanácsát.

A konfliktus tehát a kezdetektől beépült az unió szervezetébe, ha tetszik lelkébe, s ha valami, akkor talán éppen e két elv, a föderalizmus és a szuverenitás szembenállásával jellemezhető leginkább, a mai napig az Európai Unió, mint sajátos, egyszerre nemzeti és nemzetek feletti képződmény

– áll az Alapjogokért Központ elemzésében, amely szerint emellett az unió létének megértéséhez a globális erőközpontok akaratát és szándékait is figyelembe kell venni, hiszen a XX. század elejétől kezdve megszerveződött egy (elsősorban angol és amerikai) gazdasági-pénzügyi elit, amelyik célul tűzte ki egyfajta világkormányzás és világtársadalom megvalósítását, főként angolszász irányítással.

Az Európai Unióban napjainkban is jelentkező konfliktusok kapcsán Fricz Tamás megjegyzi, nem elhanyagolandó tény, hogy az unió nem alulról (bottom up), a társadalmak és állampolgárok felől, hanem felülről (top down), az elitek által létrehozott nemzetközi szerveződés:

Ennélfogva észre kell vennünk, hogy az unió olyan – mondjuk így – születési rendellenességgel küszködik, amit a mai napig nem sikerült orvosolnia.

Fricz úgy véli, hogy ha a föderalizmus erőltetése helyett a nemzeti szuverenitásra és nemzeti identitásra épülő, konföderatív uniót volnánk képesek megteremteni, akkor fenn lehetne tartani az európai együttműködést.

Amikor föderalisták és szuverenisták vitájáról beszélünk, e mögött valójában többről van szó: az unió széthullásáról, végletes kiüresedéséről, vagy megmaradásáról és megerősödéséről

– olvasható az elemzés összegzéseként.

Új törésvonalak határozzák meg a politikai frontvonalakat

Ennek kiindulópontja, hogy a 2019-es EP-választás merőben új lehetőségeket indított el, valamint új forgatókönyveket vázolt fel a politikai térképen. Az újonnan megjelenő törésvonalak sok tekintetben felülírják a régieket (pl. a hagyományos bal-jobb ellentétet), így azok más dimenzióban értelmezendők. Új politikai koordinátarendszerben kell tehát gondolkodni a továbbiakban, melyben a globalista-lokalista, föderalista-szuverenista tengelyek mentén alakulnak a frontvonalak, [...]

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Már 29-nél jár a török földrengés halálos áldozatainak száma

Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben – jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva szombaton.

Bakondi: az időjárás enyhülésével növekedni fog a tengeren érkezők száma

Bakondi: az időjárás enyhülésével növekedni fog a tengeren érkezők száma

Az időjárás enyhülésével a tengeren keresztül Spanyolországba és Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma növekedni fog a kutatók és a titkosszolgálatok prognózisa szerint – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

Orbán rémálma

Orbán rémálma

Jakab Péter, a Jobbik új vezetője elnöki beszédében azt mondta magáról, hogy ő a miniszterelnök rémálma. Orbán Viktor nyugodt éjszakákra számíthat.

Hatórás űrsétát hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás két asztronautája

Hatórás űrsétát hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás két asztronautája

Több mint hatórás sikeres űrsétát hajtott végre szombaton a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája, a küldetés során megszüntették a szivárgást a sötét anyag és antianyag után kutató alfa-mágneses spektrométer egyik hűtőcsövén.

A perzsa állam képes bármilyen dúsítottságú uránt előállítani

Irán képes bármilyen dúsítottságú urán előállítására, ha az illetékes hatóságok így döntenek – közölte szombaton Irán atomügynökségének helyettes vezetője a hivatal honlapján.

„Ha létezik fasiszta veszély Olaszországban, akkor az a baloldal egyre fokozódó erőszakossága.”

„Ha létezik fasiszta veszély Olaszországban, akkor az a baloldal egyre fokozódó erőszakossága.”

Paolo Borchia, a LIGA európai parlamenti képviselője a baloldal gyengülésének okairól és az Európai Néppárt hibás stratégiájáról is beszélt egy interjúban.

Trump ügyvédjei szerint a demokraták a korábbi választási eredményt is felülírnák

Trump ügyvédjei szerint a demokraták a korábbi választási eredményt is felülírnák

A Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) a demokraták az amerikai történelem legnagyobb beavatkozását követik el a választási folyamatba – hangoztatták az eljárás szenátusi tárgyalásán az elnök védői szombaton.

Kolbász- és sajtfesztivált rendeznek a hétvégén Budán

Kolbász- és sajtfesztivált rendeznek a hétvégén Budán

Ezen a hétvégén tartják a Kolbász- és sajtfesztivált a Millenárison. A rendezők célja, megismertetni a hazai közönséggel a legfinomabb ételeket-italokat, különösen a kézműves húskészítményeket és tejtermékeket. Számos előadóval, és folklór programmal is készülnek a szervezők, és mindenkit szeretettel várnak az ingyenesen látogatható rendezvényre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére