Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már a jobbikosok felét is magára haragította Vona Gábor

Sümeghi Lóránt

2017.08.24. 16:28

A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom döntõ többsége és a Jobbik-szavazók csaknem fele is úgy véli: bocsánatot kellene kérnie Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a nyugdíjasoktól a Facebook-bejegyzése miatt.

Főként a legidősebbek tartják sértőnek Vona Gábor véleményét, de a többség életkortól függetlenül bántónak véli a bejegyzésben megfogalmazottakat – tették hozzá. A Századvég múlt heti közvélemény-kutatásának eredménye szerint Vona Gábor bejegyzését legnagyobb arányban (82 százalék) a hatvan év feletti korosztály ítéli el.

Ezen felül viszont a megkérdezettek döntő többsége minden életkori csoportban – így a harminc év alattiak között is – sértőnek tartja a pártelnök mondatait. 

Másrészt az is látható, hogy a válaszadók közül jóval hevesebben reagálnak az elhangzottakra az inaktív társadalmi csoportokba tartozók (nyugdíjasok: 86 százalék, háztartásbeliek: 85 százalék, munkanélküliek: 84 százalék) – fejtették ki. A felmérés tanúsága szerint

a kérdésben véleményt formáló Jobbik-szavazók csaknem fele (48 százalék) úgy véli, a pártelnöknek bocsánatot kellene kérnie a nyugdíjasoktól.

Mint felidézték: korábbi elemzésük is rámutatott, különösen érzékenyen reagáltak Vona Gábor mondataira a baloldali szavazók. A közlemény szerint

  • az MSZP szavazóinak 86 százaléka a bocsánatkérés mellett érvel,
  • ugyanez az arány a Fidesz–KDNP-szavazók között 83 százalék,
  • az LMP táborában 60 százalék,
  • a DK szavazói között pedig 54 százalék.
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását augusztus 11-16. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú ember megkérdezésével végezték el, az úgynevezett CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Emlékezetes, Vona Gábor blogbejegyzése több nyugdíjasszervezet tiltakozását is kiváltotta, miután a Jobbik pártelnöke többek között azt írta: "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére