Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Májusban megindulhat a roham a diákmunkáért

888.hu, MTI

2021.04.27. 08:30

A diákszövetkezetek szerint a cégek már megkezdték a toborzást a klasszikus nyári diákmunkákra, de a diákok rohama a munkáért még nem indult be – írja keddi számában a Világgazdaság.

 

A lapnak iskolaszövetkezetek arról számoltak be, hogy a fizetések jellemzően nem változtak, 1200–1300 forint órabért kapnak a fiatalok.

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem minősül önálló tevékenységből származó jövedelemnek, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonnak le belőle.

A 25 év alattiak 2022. januártól szja-­mentességet kapnak, ami tovább emelheti a fizetést és a munkalehetőségek számát is

– mutat rá a lap.

A Covid-19-járvány előtt még a diákok kétharmada vállalt egész évben munkát hosszabb-rövidebb időre.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet cégvezetője szerint

májusban várható, hogy a diákok megrohamozzák a szövetkezeteket a munkáért.

A szakember tájékoztatása szerint 2019-ben a szövetkezeten keresztül nyáron havonta 15–18 ezer diák vállalt munkát. A korábbi években havonta 8–10 ezer diákot foglalkoztattak, most átlagosan 6–7 ezret.

Bosnyák Péter, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet közép-­magyarországi regionális szolgáltatásának vezetője arról számolt be, hogy Budapesten nagyjából a szokásos létszám kétharmada dolgozik. A pandémia miatt tavaly a közvetített fiatalok száma egy átlagos év 20 ezres értékéről a múlt évben 16 ezerre esett vissza.

Volt azonban home office-ban is végezhető diákmunka a távmunkára átállt cégeknél.

A teljes diák-munkaerőpiacon a feladatok 30 százalékát, a Fürge Diáknál az 50 százalékát home office-ban végezték a fiatalok.

Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja szerint

a fiatalok nem válogatnak, mert a pandémia miatt beszűkült az álláspiac.

Jellemzően heti 25–30 órát is vállaltak a korábbi 20–25 óra helyett, mert a távoktatás miatt többet tudtak dolgozni. Aki az idén nyáron dolgozni akar, annak lesz munkája – jelezte Baksay-Szabó Ádám.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére