Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország támogatja az EU–török vámunió megújítását

888 - MTI

2020.12.08. 11:39

Magyarország érdekelt a szabad és tisztességes szabadkereskedelemben, éppen ezért arra törekszik, hogy az Európai Unió és Törökország között a lehető legmélyebb, leghatékonyabb és legátfogóbb gazdasági és kereskedelmi együttműködés jöjjön létre – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Ankarában, miután Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel tárgyalt.
Magyarország támogatja az Európai Unió és Törökország közötti vámunió megújítását, modernizálását és kiszélesítését, mert ez Magyarország nemzetgazdasági érdeke

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Rámutatott arra is, hogy Törökországé a világ 18. legnagyobb gazdasága, és az a világos terve, hogy a világ 10 legnagyobbja közé kerüljön.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a globális gazdasági visszaesés dacára az év eddig eltelt időszakában nem csökkent a magyar–török kereskedelmi forgalom, és az év végére bőven meg fogja haladni a 3 milliárd dollárt.

Aláhúzta:

Törökország a közép-európai energiaellátás stabilitása és biztonsága szempontjából is fontos partner,

hiszen Magyarország így tudja megvalósítani a magyar gázbeszerzés diverzifikálását és ezáltal biztonságosabbá tételét.

Magyarország már építi azt a 15 kilométeres csővezetéket, amely összeköti a magyar–szerb határt a magyar nemzeti rendszerrel, így 2021 októberétől déli irányból, Törökországon keresztül megnyílik a fizikai lehetősége annak, hogy Magyarország Kaszpi-tengeri gázt is vásárolhasson.

Szijjártó Péter több olyan intézkedésről számolt be a sajtótájékoztatón, amely tovább segíti és fejleszti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat.
Közölte: a magyar Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet hozott létre a magyar–török vállalati együttműködés finanszírozása érdekében. Szijjártó Péter egyúttal üdvözölte, hogy

az egyik legjelentősebb török pénzintézet, a VakifBank Magyarországon is megjelenik, és fiókot nyit.

A világ egyik legnagyobb légi áruszállító cége, a Turkish Airlines Cargo úgy döntött, hogy heti háromról négyre emeli a Budapest–Isztambul járatok számát, és Budapestre hozta a kelet-európai központját is – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter végül beszámolt arról, hogy megállapodtak a közlekedési-szállítási engedélyek számában, valamint a kamionok várakozási idejének csökkentésében is, ami a kétoldalú kereskedelmi forgalom kiszámíthatóbbá válását hozza el.

Szijjártó Péter és Mustafa Varank a sajtótájékoztató végén aláírta a magyar–török gazdasági vegyes bizottság 7. ülésének jegyzőkönyvét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére