Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába

888.hu

2022.03.31. 19:35

Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, területén nem enged át fegyvereket, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel tárgyalt csütörtökön Pozsonyban.

 

Partnereivel, vagyis az úgynevezett Bukaresti kilencekhez tartozó államokkal, Bulgáriával, Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával, Romániával és Szlovákiával együtt Magyarország elítéli a katonai agressziót, és békében és biztonságban szeretne élni – ismertette a tanácskozáson megfogalmazott közös álláspontot a közmédiának nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Ugyanakkor a tanácskozáson megismételte a magyar álláspontot, miszerint az orosz-ukrán háború nem Magyarország háborúja és a magyar kormány mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a magyar embereket megvédje ettől a háborútól

– tette hozzá a politikus.

Mint elmondta: partnereinek is beszámolt arról, hogy a magyar kormány tudomása szerint folyamatos egyeztetés zajlik, a többi között az ukrán külügyminiszter és a budapesti ukrán nagykövet bevonásával Ukrajna és a magyar baloldal között.
„Tudjuk azt, hogy megegyezés született, hogy a baloldal azonnal elkezdené fegyverek szállítását Ukrajnába. Ez számunkra elfogadhatatlan , ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel, Magyarország biztonsági érdekeivel.” – fogalmazott.

 

Ugyanis a fegyverszállítás a háborúba történő belesodródás, belekavarodás veszélyét hordozná magában

– fűzte hozzá.

Közlése szerint értik, hogy Ukrajnának az az érdeke, hogy egy olyan baloldali kormány legyen Magyarországon, amely megkezdi a fegyverszállítást, a magyar érdek viszont az, hogy biztonságban legyenek a magyar emberek – szögezte le.

A továbbiakban felidézte: továbbra is erőteljes nyomást tapasztal annak elérésére, hogy az Európai Unió vezessen be szankciókat az orosz kőolaj és földgázszállításokra, ám ez „vörös vonal” Magyarország számára.
Tudja – folytatta – hogy a magyar baloldal megszavazná ezeket a szankciókat, de a kormány nem hajlandó erre, mert akkor a háború árát a magyar emberekkel fizettetnék meg.

 

Ugyanis a szankciók súlyos veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását és a gazdaság működését

– sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.

Partnereinek arról is beszámolt, hogy Magyarországon az ország történetének legnagyobb segélyprogramját hajtják végre. Ennek keretében több száz tonna élelmiszert és higiénés eszközöket tartalmazó szállítmányt juttattak el Ukrajnába és már 548 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra.

Végül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország tiszteletben tartja azon országok döntését, akik szállítanak fegyvert Ukrajnába. Cserébe elvárják, hogy más államok tartsák tiszteletben a fegyverszállításokat kizáró magyar álláspontot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szabotázs? Szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n

Szabotázs? Szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n

A „súlyos balesettől” való félelem miatt tilalmi zónát hoztak létre a dán vizeken.

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

A Kúria kimondta az ítéletet a Jobbikban csak KGBélaként emlegett politikusra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére