Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország mindig számíthat Csehországra a kvóták elleni küzdelemben

Horváth József György

2017.12.05. 16:58

A magyar és a cseh köztársasági elnök egyaránt bírálta és elutasította a bevándorlási kvótákat kedden Prágában. Áder János és Milos Zeman a kétoldalú magyar-cseh tárgyalások után sajtóértekezleten nyilatkozott és válaszolt az újságírók kérdéseire.

A magyar államfő – aki felesége, Herczegh Anita kíséretében kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Csehországba – kifejtette: a migrációs probléma megoldása érdekében meg kell erősíteni az európai határok védelmét, és az illegális bevándorlókat minél hamarabb vissza kell juttatni a származási országukba.

A migrációs probléma megoldása érdekében meg kell erősíteni az európai határok védelmét, az illegális bevándorlókat vissza kell toloncolni származási országukba, és az EU határain létesített hot spotokban fel kell gyorsítani a menekültkérelmek elbírálását"

– foglalta össze véleményét Áder János.

A magyar-cseh kapcsolatok rendkívül jók és problémamentesek minden területen, s nagyon jól alakulnak, fejlődnek a gazdasági kapcsolatok is – állapította meg a két politikus. Áder János méltatta, hogy Csehország a migránsválság idején azonnal segítséget nyújtott Magyarországnak határai védelméhez. Milos Zeman ezt a szolidaritás "természetes megnyilvánulásának" minősítette.

Nagyon jó, hogy a visegrádi országok szorosan együttműködnek. Hangjuk ezáltal erősebb, jobban hallatszik"

– vélekedett a cseh elnök.

Milos Zeman meggyőződése, hogy a brüsszeli bevándorlási kvóták beavatkozást jelentenek egy-egy ország belügyeibe, s a tagországok a kvóták intézményének elfogadásával elveszítenék szuverenitásukat.

A bevándorlási kvótákról hozott brüsszeli döntést a belügyekbe való beavatkozásnak tartom. Egy szuverén ország azzal, hogy nem dönthetne arról, kit fogad be és kit nem, elveszítené szuverenitását"

– jelentette ki a cseh államfő az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva.

A cseh államfő arra számít, hogy az Andrej Babis vezette leendő cseh kormány továbbra is fenntartja a kvótákat elutasító eddigi álláspontot. "Andrej Babis ezt nyilvánosan és világosan ki is jelentette" – szögezte le Zeman.

A két államfő megbeszélésének további témái a munkahelyteremtés, az EU versenyképességének növelése, a digitalizáció, az energiabiztonság és a Brexit voltak.

Áder János délután a Szent Vitus-székesegyházban találkozik Dominik Duka prágai érsekkel, a cseh katolikus egyház fejével, és megnézi a székesegyházban őrzött történelmi Szent István-kardot. A magyar nagykövetség épületében kötetlen beszélgetést folytat a csehországi magyar szervezetek képviselőivel, majd találkozik a cseh parlament szenátusának és képviselőházának elnökeivel, Milan Stechhel és Radek Vondrácekkel.

A csehországi hivatalos látogatás első napját az államfő a brevnovi bencés kolostor megtekintésével zárja, amelynek egyik alapítója, Szent Adalbert püspök volt, aki Szent István királyt bérmálta. A brevnovi kolostor szerzeteseinek egy csoportja 996-ban segített megalapítani a pannonhalmi bencés kolostort. A Prága szélén álló kolostorban több értékes, magyar vonatkozású freskó van.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére