Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország mindent megtesz az őshonos és nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak védelméért

Sümeghi Lóránt

2019.12.18. 10:58

Az ENSZ nagy hangsúlyt fektet az őshonos és nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak a védelmére, és a világszervezetnek ezt a törekvését Magyarország határozottan támogatja, továbbá fellép a határon túli magyar nemzeti közösségek jogainak védelmében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kedden felszólalt az ENSZ-közgyűlésben az őslakos nyelvek nemzetközi évének lezárása alkalmából tartott magas szintű rendezvényen.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország olyan ország, ahol a nemzetnek és magának az országnak a határai nem esnek egybe, és számunkra különösen fontos, hogy a nemzeti kisebbségek és az őshonos kisebbségek jogait az ENSZ is megvédje.

„Azok a magyarok, akik a határon túl élnek, nem odavándoroltak a lakóhelyükre, hanem mindig is ott éltek. A történelem egyik következménye, hogy ők most magyar emberekként más ország területén élnek. A jogaikat igenis meg kell védeni! Magyarország mindig is határozottan lépett fel, és a jövőben is határozottan fellép a határon túli magyar nemzeti közösségek jogainak megvédése érdekében” – mondta a tárcavezető. Kifejtette, hogy

a nemzeti közösségek és kisebbségek számára az identitásuk és kultúrájuk megőrzésének legfontosabb eszköze egyértelműen a nyelv, ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a határon túli nemzeti közösségek magyar nyelv használathoz fűződő jogait senki ne sérthesse meg.

A Kárpát-medencében, Közép-Európában van pozitív és negatív példa is e tekintetben. Mindenképpen ki kell emelni pozitív példaként Szerbiát, ahol a magyar nemzeti közösség a szomszédos országok közül a legtöbb jogot élvezheti, a vajdasági magyar közösséget bevonják az országos döntéshozatalba is, sőt a két ország közötti kapcsolatok erőforrásának tartják.

Szijjártó Péter negatív példaként hozta fel Ukrajnát, ahol az elmúlt időszakban szisztematikusan sértették meg a magyar nemzeti közösség jogait, azokat a jogokat, amelyek az anyanyelvi oktatáshoz és az anyanyelv használatához általában fűződtek. Leszögezte, hogy nemzetközi közösség nem tolerálhatja az ilyen típusú szisztematikus jogsértést, nem tűrhetjük el azt, hogy Ukrajna az elmúlt években több olyan törvényt is hozott, amely elveszi a magyarok korábban már létezett jogait, amelyek az anyanyelvi oktatáshoz és az anyanyelv általános használatához fűződtek.

„Azt várjuk el a jelenlegi ukrán vezetéstől, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna nemzetközi vállalásait, a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználathoz és oktatáshoz fűződő jogait, teljesítse a Velencei Bizottság döntéseit, amelyek alapján egyértelmű, hogy mindaddig nem szabadna alkalmazni Ukrajnában az új kisebbségi nyelvtörvényt, amíg a kisebbségekre vonatkozó általános jogszabályt el nem fogadják” – szögezte le Szijjártó Péter.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Már a leszbikusoknak is elegük van a meleglobbiból | VIDEÓ

Már a leszbikusoknak is elegük van a meleglobbiból | VIDEÓ

Egy Arielle Scarcella nevű leszbikus nő mondja el „coming-out” videójában, hogy miért van elege az egész progresszív baloldali LMBTQ-mozgalomból. Ütős mondatok és rideg valóság 2 perc 20 másodpercbe tömörítve.

Update: emberölési kísérlettel gyanúsítják a farsangi ámokfutót

Update: emberölési kísérlettel gyanúsítják a farsangi ámokfutót

Szándékos emberölés kísérletével gyanúsíthatja meg Frankfurt főügyésze azt a 29 éves helybéli férfit, aki hétfő délután nagy sebességgel hajtott bele a farsangi felvonuló tömegbe a németorszgi Volksmarsenben. A sofőrt, akinek mozgatórugója még mindig nem ismert, a helyszínen kis hiján meglincselte a tömeg.

Fegyvereket rejtett el egy menekülttáborban migránsoknak egy demokrata kampánytanácsadó Amerikában

Fegyvereket rejtett el egy menekülttáborban migránsoknak egy demokrata kampánytanácsadó Amerikában

Szerinted is a kapitalista imperializmus rasszista fenntartói a nemzetközi határok? Alex Friedmann szerint mindenesetre azok. A kommunista férfi nem mellesleg a demokrata pártban mérsékeltnek számító Bernie Sanders kampánytanácsadója volt.

Niedermüller nem áll le

Niedermüller nem áll le

Niedermüller a 444-nek adott interjút, ebből szemezgetünk.

Koronavírus: még nincs világjárvány, de fel kell rá készülni

Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos bejelentette, ebben a tanévben nem utaznak Kínába a magyar diákok.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére