Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország is beállt a nejlonzacskók elleni harcba

888.hu

2018.08.08. 10:10

Magyarország az élbolyba kerülhet az uniós hulladékgazdálkodási és kereskedelmi irányelvek hazai szabályokba való átültetésében - mondta Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelõs államtitkár az M1 Ma reggel adásában. Magyarország a nejlonzacskók felhasználásában teljesíti a vonatkozó uniós célértékeket.

Az Európai Bizottság 2018. május 28-án hozta nyilvánosságra az egyszer használatos műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelvtervezetét, amellyel kapcsolatban az egyes tagállamoknak ki kell alakítaniuk álláspontjukat.

Az Európai Unió ebben azt követeli, hogy ne csak intézkedéseket, hanem konkrét korlátozásokat vezessenek be a tagállamok –  mondta Weingartner Balázs.

Jelenleg az iparági szereplők, gyártók és forgalmazók bevonásával zajlik egy egyeztetés és ezután alakulhat ki a magyar álláspont a várható korlátozó intézkedésekről.

A dinoszauruszok legalább egy aszteroidától haltak ki, mi a műanyagtól fogunk | KÉPEK

A világ legnagyobb környezeti problémája a műanyag. Nemzetközi kutatók már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet. Több mikroműanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton. Tönkreteszi bolygónkat és az embereket. Felhalmozódik az óceánokban, mérgezi ételeinket és ivóvizünket, és világszerte egyaránt károsítja ember és vadvilág egészségét és jóllétét.

Arra a kérdésre, hogy hosszú távon eltűnhetnek-e a boltokból a nejlonzacskók, úgy válaszolt, hogy ez lenne a cél, amelyhez a tudatos fogyasztói magatartás is szükséges.

Közölte: egy 2012 óta érvényes szabályozás, a környezetvédelmi termékdíj bevezetése következtében a pultoknál ingyenesen elérhető műanyag szatyrok felhasználása jelentősen visszaszorult.

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a forgalomban lévő nejlonzacskók mennyisége a 2011-es adatokhoz képest a felére csökkent. A hazai éves felhasználás már most alatta marad a vonatkozó uniós irányelvben 2019 végi határidővel kitűzött célértéknek – hangzott el az adásban.

A rendelet értelmében 2019 végéig kilencvenre, 2025 végére pedig 40 darabra kell visszaszorítani az egy főre jutó mennyiséget.

Jó úton Magyarország

Amennyiben ilyen ütemben haladunk, akkor 2025-2026-ra már teljes mértékben eltűnhetnek a boltokból a nejlonzacskók, ami fantasztikus eredmény lenne.

Ehhez a kereskedelemben is változásokra van szükség, például úgy, hogy ne kelljen külön zacskóba tenniük az egyes zöldségeket és gyümölcsöket a vásárlóknak, hogy azokat lemérjék. A fogyasztói tudatosságnak pedig akkor van hatása, ha mindez közösségi szinten teljesül – fogalmazott.

Szennyezett tengerek

Világszerte ötven nemzet tesz már intézkedéseket a műanyag hulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében, derült ki a témában készített eddigi legnagyobb ENSZ-tanulmányból.

Ha 4 évig nem dobod ki a szemetet, akkor így fog kinézni a lakásod

A 888 infovideó-sorozatának legújabb részében az egész világot beborító szeméttel foglalkoztunk. Korábban két cikkben is foglalkoztunk a világra leselkedő legnagyobb veszéllyel (nem, ez nem a liberális agymenés, pedig az sem veszélytelen), a kapitalizmus legnagyobb melléktermékével, a szeméttel. Az már mindenki előtt világos, hogy a világ legnagyobb környezeti problémája a műanyag.

Az államtitkár szerint nemcsak a tengeri, hanem a szárazföldi államoknak is van felelősségük. Kiemelte, hogy az uniós irányelveknek magyar szabályokba történő átültetésében Magyarország az uniós országok között az élbolyban szerepel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére