Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország hatékony uniós fellépést szorgalmaz a pénzmosás és a terrorizmus ellen

Horváth József György

2019.12.05. 20:20

A pénzmosás és a terrorizmus elleni egységes és hatékony fellépés az Európai Unió minden tagállamának közös érdeke, de Magyarország továbbra sem támogatja a hatáskörök indokolatlan elvonását a nemzeti hatóságoktól – hangsúlyozta Varga Mihály az EU pénzügyminisztereinek (Ecofin) csütörtöki ülésén a tárca közleménye szerint. A tárcavezető szerint egy újabb uniós intézmény létrehozása előtt tisztázni kell annak szerepét és azt, hogy valós megoldást jelentene-e az európai polgárok biztonságának javítására.

Az Ecofin csütörtöki ülésének kiemelt témája volt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés európai stratégiája – tájékoztatott Varga Mihály, aki elmondta, hogy magyar részről aggályos a felügyeleti funkciók EU-szintű intézményekre való áthelyezése. A felügyelet a közös szabályok betartása felett őrködne, de a magyar álláspont szerint a részletes, naprakész információkkal rendelkező nemzeti hatóságok hatékonyabban tudják kezelni az unió előtt álló kihívásokat – írták.

Varga Mihály elmondta, hogy a magyar kormány nem ért egyet a pénzügyminiszterek tanácsának azon határozatának megállapításaival, miszerint hazánk nem tett megfelelő intézkedéseket a jelentős eltérés eljárásában a költségvetési követelmények teljesítésére. Mint mondta: Magyarország jelenleg az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága, a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően nemcsak kiegyensúlyozottá vált az államháztartás, a csökkenő államadósság mellett folyamatosan bővül a foglalkoztatás, nőnek a bérek is. A tárcavezető a magyar álláspontot ismertetve a módszertani különbségekre is felhívta a figyelmet, és kiemelte, hogy a makrogazdasági és költségvetési folyamatok mellett az unió által diktált korrekciók szükségtelenül fékeznék a magyar gazdaság teljesítményét.

A pénzügyminiszterek megvitatták az EU fejlődő országok számára nyújtott nemzetközi fejlesztés-finanszírozás intézményi rendszerének átalakításáról szóló javaslatot is. Varga Mihály a magyar álláspontról szólva kifejtette: a fejlesztések finanszírozását a tömeges migrációt kibocsátó országokban kellene növelni, a kiváltó okokra helyben megoldást találni beruházásokkal, munkahelyek teremtésével, infrastruktúrák kiépítésével – olvasható a közleményben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére