Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország haderőfejlesztési programjával élen jár a térségben

888.hu - MTI

2020.11.03. 16:33

„Az elmúlt időszakban Franciaországban és a hétfő este Bécsben történtek mind azt mutatják, hogy jogos az aggodalom, készülni kell, és felkészültnek kell lenni a béke, a biztonság, a stabilitás megőrzésére” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szlovén védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.
Nem engedhetjük meg, hogy terrortámadások veszélyében éljünk, és majd gyermekeink, unokáink ilyen körülmények között nőjenek fel”

– tette hozzá. Magyarország ezért kezdte meg a Magyar Honvédség honvédelmi és haderőfejlesztési programjának végrehajtását. Kiemelte, hogy olyan képességeket kell építeniük az országoknak, köztük Magyarországnak is, amelyekkel garantálni tudják állampolgáraik békéjét, biztonságát, és amelyekkel hasznos tagjai lehetnek egy kollektív védelmi rendszernek.

A honvédelmi és haderőfejlesztési programjával Magyarország jelenleg élen jár a térségben, tapasztalatait pedig szívesen megosztja a partnerországokkal, köztük Szlovéniával is – jelentette ki Benkő Tibor, majd megjegyezte, hogy Szlovénia ugyancsak nagy ütemű haderőfejlesztésbe kezdett, aminek része a hadiipar és a hadiiparok közötti együttműködés megteremtése.
A honvédelmi miniszter beszámolója szerint szlovén kollégájával nyílt, őszinte, mindenre kiterjedő beszélgetést folytattak.

A két ország között 20 éve kezdődött szoros együttműködést most kiterjesztik a haderőfejlesztésre és a hadiipar fejlesztésére is.

Benkő Tibor azt is elmondta: szlovén kollégája meghívta, hogy a Szlovéniában december közepére tervezett közép-európai védelmi miniszteri találkozó előtt vagy után látogassanak el közösen az I. világháborúban elesett katonák ottani emlékművéhez.

Matej Tonin, Szlovénia védelmi minisztere felidézte: „az első világháború mindkét országra rányomta a bélyegét”. Szlovéniában, az isonzói fronton számos magyar katona vesztette életét. Az ő emléküket is őrzi I. világháborús emlékművük. A miniszter nagyra értékelte Magyarország fáradozásait az I. világháborúban elesett katonák emlékének gondozásában. Ebben Szlovénia is próbál segíteni – mondta.

A szlovén védelmi miniszter gratulált Benkő Tibornak és csapatának az elmúlt években a haderőfejlesztésben elért eredményekért.

Azt mondta,

látható, hogy a Magyar Honvédség folyamatosan fejlődik, azt folyamatosan fejlesztik.

Ezért most Benkő Tiborral folyatott tanácskozásukon fontos pont volt a haderőfejlesztéssel és a haditechnikai eszközök modernizálásával kapcsolatos tapasztalatcsere.

Kitért arra is, hogy Szlovéniában a mentőszolgálat és az egyéb, mentést végző szolgálatok a védelmi minisztériumhoz tartoznak. Ennek kapcsán elmondta: érdekes és hasznos gyakorlatokat láttak a magyar kollégáknál. Elismeréssel szólt például a természeti katasztrófáknál és veszélyhelyzeteknél bevetett mentőcsapatok felszereléséről.
Felszólalása végén Matej Tonin köszönetet mondott Magyarországnak a Szlovénia légterében végzett légtérrendészeti feladataiért is.

A sajtótájékoztatón kérdezték a minisztereket a haderőfejlesztési együttműködésről, s hogy Szlovénia tervez-e vásárolni a zalaegerszegi üzemből, ahol páncélozott harcjárműveket fognak gyártani.
Matej Tonin azt mondta: Szlovénia most kezdett a haderő modernizálásába. Ennek során elsődleges fontosságú, hogy gazdaságos és költséghatékony legyen a beszerzés.
Benkő Tibor hozzátette: a környező országok – köztük Szlovénia és Horvátország – jelentős haderőfejlesztésbe kezdtek. Emellett a környező és a távolabbi országok is folyamatosan cserélni fogják a régi haditechnikai eszközeiket, ezért úgy gondolják, hogy a zalaegerszegi üzemnek – ahol a legújabb típusú harcjárművet, a Lynxet gyártják majd – lesznek felvevőpiacai. Bíznak benne, hogy Szlovénia is köztük lesz. Ugyanakkor megjegyezte, hogy

legkorábban 2023-ban gördülhetnek le az első harcjárművek a gyártósorról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére