Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar zsidó közösségek állnak ki Trump döntése mellett

Nagy Gábor

2017.12.08. 12:28

Mind az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), mind a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) üdvözli az amerikai elnök szerdai döntését. Sõt.

Orbán Viktor kormányfőnek címzett levelében Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija párhuzamot vont a zsidóság és a magyar nemzet történelme között. A rabbi emellett felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy Jeruzsálem egy 3700 éves szimbólum, a zsidó-keresztény gyökerű nyugati civilizáció "értékvilágának bölcsője". Hozzátette, hogy a város státusza hét évtizede a nemzetközi politika homlokterében áll:

A világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság."

Köves szerint Trump döntése ennek a "kognitív disszonanciának" vetett véget, Izrael és a világ zsidósága ünnepel, így a magyar zsidók számára is örvendetes az amerikai elnök szerdai döntése. Hozzátette azonban: a feszült politikai helyzetben világos álláspontra van szükség.

"A tegnapi bejelentés nem csak az ünneplésnek ad helyet: lehetőséget teremt arra is, hogy akik a fenti értékek mentén gondolkodnak, akik a valóságra és a maszatoló hazugságra oszló világállapotunkban mindig képesek az igazság mellé állni, egy erős, szimbolikus közösséget hozzanak létre. Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére. Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer"

– hivatkozik történelmi és reálpolitikai megfontolásokra az EMIH vezetője, magyarán: a magyar nagykövetség is költözzön Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A MAZSIHISZ nevében Heisler András, a szervezet elnöke és Frölich Róbert országos főrabbi szerdai közös közleményükben üdvözölték Donald Trump döntését. Emlékeztettek arra, hogy

Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Dohány utcai zsinagógában tett júniusi látogatásán nyilvánosan is kifejeztük azon óhajunkat, hogy Magyarország ismerje el Izrael fővárosaként a három monoteista világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére