Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar–kirgiz megállapodások születtek a történelmi napon

888.hu - MTI

2020.09.29. 15:00

Magyarországnak működnie kell, a diplomáciának és a külkapcsolatoknak is, érkeznek ide vendégek, és „mi is látogatunk számunkra fontos országokba” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután tárgyalt Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökkel.

A kormányfő elmondta:

ötvenmillió dolláros magyar–kirgiz fejlesztési alap felállításáról állapodott meg a két ország. Az alap a két ország együttműködését, különösen vegyes cégeket hivatott finanszírozni, és ha kimerülne, az összegét készek tovább emelni.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy

»a két nép között meglévő közös eredet és a barátság mindennapi megélésének ma a legnagyobb akadálya« a távolság, ezért szükség van egy közvetlen légi járatra Budapest és Biskek között, amelynek jogi és pénzügyi feltételeit sikerült is megteremteni, és reméli, hamarosan megindulhat a járat.

Megjegyezte, hogy a kirgiz elnök érkezését áprilisra várták, de a koronavírus-járvány azt meghiúsította.

Mindenkit emlékeztetett, hogy

Magyarország a járvány első szakaszában gyakorlatilag megállította az életet, mivel egy ismeretlen ellenséggel állt szemben. A mostani, második hullámban azonban más a védekezés, amelynek vezérfonala az, hogy az országnak működnie kell.

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország ma 75 állami ösztöndíjat biztosít kirgiz diákoknak, amit 150-re fognak emelni. Valamint megállapodtak abban, hogy Magyarország meghatározott szektorokban befektetéseket hajthat végre Kirgizisztánban.

Hozzátette:

a magyar–kirgiz viszony eddig elhanyagolt területe volt Magyarország külkapcsolati rendszerének, de a mostani látogatás végre megtölti tartalommal ezt a kapcsolatrendszert.

Orbán Viktor kormánya nevében kifejezte tiszteletét Kirgizisztán és a közép-ázsiai ország kulturális alkotásai iránt.

Végül megjegyezte:

Különösen jólesett, hogy a kirgiz elnök a tárgyalásokon világossá tette: országában nyilvántartják, hogy »kirgizek és magyarok valaha, a régi időkben egy nép voltunk«. De nemcsak a régmúltban, hanem a közelmúltban is összekapcsolódott a két ország sorsa, mert amikor Magyarországon megdöntötték a kommunizmust, kiszorították innen a szovjet csapatokat, és felbomlott a Szovjetunió, »ez az egész folyamat kellett ahhoz is, hogy Kirgizisztán is visszanyerhesse a függetlenségét«.

A kirgiz elnök, Szooronbaj Dzsejenbekov hangsúlyozta, hogy a magyar–kirgiz kapcsolatok dinamikusan fejlődnek, a kölcsönös tisztelet jegyében.

Elmondta, hogy

történelmi nap a mai, mert igen sok fontos megállapodást írtak alá, amelyek eredményeként új fejezetet kezdhetnek a kétoldalú kapcsolatok építésében.

Köszönetet mondott a magyar kormánynak és népnek a koronavírus-járvány elleni védekezéshez nyújtott segítségért.

Emlékeztetett:

2018-ban Orbán Viktor látogatást tett Kirgizisztánban, akkor is nagyon hasznos megbeszélést folytattak, és az ott megvitatott kérdések közül több mára megvalósult, ilyen például a kormányközi bizottság felállítása.

A kirgiz elnök üdvözölte, hogy a magyar kormány 150-re emelte a kirgiz hallgatóknak biztosított magyarországi ösztöndíjak számát. Kiemelte továbbá a fejlesztési alap jelentőségét, amelyről most írtak alá megállapodást, és reméli, hogy az alap az év végéig megkezdheti működését. Kitért arra is, hogy a későbbiekben egy üzleti fórumot is rendeznek, erre 50 kirgiz üzletember érkezett, akiket érdekel a magyarországi együttműködés lehetősége.

A sajtónyilatkozatok előtt a magyar és a kirgiz fél 13 megállapodást írt alá, egyebek mellett a stratégiai partnerségről, a nemzetközi közúti személyszállításról és árufuvarozásról, továbbá egészségügyi, mezőgazdasági, pénzügyminisztériumi, katasztrófaelhárítási, vízgazdálkodási, valamint oktatási és tudományos együttműködésről, a kettős adóztatás elkerüléséről, a magyar–kirgiz fejlesztési alapról, a gazdaság digitalizációjáról és a beruházások ösztönzéséről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Joe Biden fiának laptopja egy szervizben maradt, és amit rajta találtak, az véget vethet apja karrierjének | VIDEÓ

Joe Biden fiának laptopja egy szervizben maradt, és amit rajta találtak, az véget vethet apja karrierjének | VIDEÓ

Kínai üzletemberek dollártízmilliókat utaltak Hunter Bidennek, Joe Biden crack-függő fiának, mindenféle teljesítmény nélkül. Véletlen egybeesés, hogy pont az apja indul az elnökválasztáson?

Antiszemita könyveket árultak egy közpénzből támogatott svédországi arab könyvvásáron

Antiszemita könyveket árultak egy közpénzből támogatott svédországi arab könyvvásáron

Botrányba fullasztotta művével a svéd könyvvásárt Andrew Carrington Hitchcock brit író. A férfi, aki nyíltan holokauszttagadó, azzal verte ki a biztosítékot, hogy „A sátán zsinagógája – A zsidó világuralom titkos története” című, erősen antiszemita tartalmú könyvét árulták a vásár online felületén.

Gyurcsány lehelete „fertőtlenítő hatású lehet”

Gyurcsány lehelete „fertőtlenítő hatású lehet”

A két dekás helyett két DK-s szimpatizánst ölelgetett – egészségügyi maszk és a védőtávolság betartása nélkül – az ellenzék böszme vezére.

„A muszlimoknak joguk van haragudni és francia emberek millióit megölni a múlt mészárlásai miatt”

„A muszlimoknak joguk van haragudni és francia emberek millióit megölni a múlt mészárlásai miatt”

Ezt Mahathir Mohamad, Malajzia volt miniszterelnöke írta a közösségi médiában a három halálos áldozatot követelő nizzai mészárlásra reagálva. A Twitter nem sokkal ezután eltávolította az erőszakra buzdító bejegyzést.

Kocsis Máté irgalmatlanul leoltotta a politikai leszámolásra készülő momentumost

Kocsis Máté irgalmatlanul leoltotta a politikai leszámolásra készülő momentumost

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője, a közösségi oldalán közölt posztban jellemezte a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak legújabb kirohanását.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére