Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar katonák nem fognak harcolni az oroszokkal

888.hu

2016.07.08. 20:20

Szijjártó Péter a varsói NATO-csúcson elmondta, magyar katonák nem lesznek a Baltikumba és Lengyelországba telepítendõ NATO-zászlóaljakban, de 2017-ben három hónapos gyakorlatra mennek a térségbe. A NATO gyorsreagálású egységében 2018-ban egy magyar lövészszázad teljesít majd szolgálatot. Valószínûleg Magyarországon lesz a NATO egyik elõretolt irányítási egysége 40 katonával.

Magyarország kifejezetten jól teljesít a védelmi költségek terén, amelyek a 2014-es newporti NATO-csúcstalálkozó óta 20 százalékkal növekedtek, és ez a negyedik legnagyobb költségnövelést jelenti a tagállamok között - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban, ahol a tárcavezető részt vesz a július 8-án, pénteken kezdődő kétnapos NATO-csúcson.

Szijjártó Péter "rendkívüli jelentőségűnek" minősítette a varsói csúcstalálkozót, mivel az itt hozandó döntések révén megerősítik a szövetség védelmi képességeit, ezen belül a keleti szárnyat.

Előretolt irányítási egység lehet Magyarországon 

A miniszter kilátásba helyezte, hogy a newporti csúcs döntéseinek alapján létrejövő gyorsreagálású erők keretébenMagyarországon jövőre megalakul az egyik előretolt irányítási egység (NATO Force Integration Units - NFIU) a 8 kelet-európai elem közül.Szijjártó Péter hangsúlyozta: az NFIU létesítése nem jár csapatállomásoztatással, parancsnoki pontról van szó, ahol Magyarország esetében 40 NATO-tiszt - köztük 20 magyar - fog szolgálatot teljesíteni.

Szijjártó Péter megerősítette: a mintegy 5 ezer fős, lándzsahegynek is nevezett nagyon gyorsan bevethető erő (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) keretében 2018-ban, az olasz irányító parancsnokság idején egy magyar lövészszázad fog majd szolgálatot teljesíteni.

A külügyminiszter kitért arra is: a Varsóban hozandó döntések értelmében négy, összesen mintegy 4 ezer fős nemzetközi zászlóalj állomásozik majd rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban. Mint mondta,az ilyen katonai jelenlét összhangban van a NATO-Oroszország alapokmánnyal.

Magyarország ebben a rotációs alapú állomásoztatásban nem vesz részt, viszont magyar katonák jövőre a visegrádi országok katonáival együtt rotációs alapon három hónapig gyakorlatoznak a balti országokban.

Szijjártó Péter kelet felé bővítené a NATO-t

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban a NATO–Grúzia külügyminiszteri szintű ülésen vett részt. A miniszter elmondta, az ülésen sürgette, hogy Grúzia kapjon meghívást a NATO-csatlakozásra, és szorgalmazta a NATO-bővítés felgyorsítását is.

A NATO-nak súlyos kihívásokkal kell szembesülnie, ésilyen esetekben különösen igaz, hogy minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk”- hangsúlyozta. „Stratégiai hiba Grúzia integrációs folyamatának lassítása

- tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy ha Grúzia NATO-integrációs folyamatában nem lesz előrelépés, akkor „ez mind a NATO, mind az euroatlanti integráció mellett elkötelezett grúz kormány hitelességét rombolni fogja”. A tárcavezető elmondta: az ülésen kifejezte Magyarország támogatását Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett.

(MTI, NATO

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére