Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar György nem tud ugyan a börtönbizniszről, de irodája több mint félmilliárdot keresett rajta

888.hu

2020.01.30. 11:00

Magyar György egy múlt heti tévés beszélgetésben azt állította, hogy már évek óta nem foglalkoznak börtönkártérítési ügyekkel és börtönbizniszről pedig nem is tud. Ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem árulta el semmilyen médiumnak, hogy mennyit keresett eddig ő és az irodája ilyen kártérítési ügyeken. Most viszont az Origónak sikerült megszereznie a pontos számokat.

Az adatok arról árulkodnak nagyon is jövedelmező üzlet elítélt bűnözőknek kártérítési pert intézni: Magyar György és irodája eddig több mint félmilliárdot perelt vissza az államtól, pontosan 544 millió forintot. Ennek fejében összesen 419 ilyen ügyet intézett.

Magyar György, aki a 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek. Az ő munkája is tevékenyen közrejátszott abban, hogy Brüsszel szerint már az is kínzásnak számít, ha például egy cellába nem süt be eléggé a nap.

Hazai ügyvédek és civil szervezetek pedig kihasználták ezeket a kiskapukat, és több mint 12 ezer ügyet vittek az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

A miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján már beszélt a jelenségről, és kijelentette, hogy a magyar kormány nem hajlandó bűnözőknek fizetni a továbbiakban. Úgy fogalmazott, hogy

az emberek igazságérzetét nagyon zavaró ügy, hogy elítélt bűnözők az Európai Unió Bíróságának a döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának az eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Tegnap konzultáltam az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam, hogy egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni.

Az Origo a Magyar Nemzet korábbi cikke alapján emlékeztetett rá, hogy van olyan elítélt bűnöző, aki nyolc és fél év fogva tartás után majdnem nyolcmillió forintot kaphatott. Az ítéleteket az is segíti, hogy az uniós szabályozás nemcsak azt bünteti, ha nem elég nagyok a börtön ablakai, de azt is kínzásként definiálja, ha eggyel több gyilkost tesznek egy olyan cellába, ahol nem fallal, hanem függönnyel választották el a közös helyiséget a vécétől.

Az állam 2015 óta tízmilliárd forint körüli összeget fizetett ki kártérítés gyanánt. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ebből mennyi marad az ügyvédeknél, és mennyi jut el a bűnözőkhöz; gyakran több marad az ügyvédeknél.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére