Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ: célja lesz az elvándoroltak visszahívása is

Vincze Viktor Attila

2016.11.30. 22:58

A szórványban élõ magyarokkal való kapcsolattartásra és a Magyarországról elvándoroltak visszahívását segítõ Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központot hoz létre a magyar állam. Emellett külön hangsúlyt fektetnek a szórványban élõ magyarok oktatásának fejlesztésére - többek között ezt tartalmazza a Magyar Diaszpóra Tanács szerda este elfogadott budapesti zárónyilatkozata.

A nyilatkozat aláírói támogatták a Magyar diaszpórapolitika - Stratégiai irányok című dokumentum elfogadását is. A fejlesztési tervdokumentum négy kitörési ponttal számol: a Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ létrehozásával, az anyaország és a diaszpóraközösségek közötti gazdasági kapcsolatok erősítésével, a diaszpóradiplomácia megerősítésével, valamint az oktatásfejlesztés fontosságával.

A dokumentum ugyanakkor kiáll amellett is, hogy folytatódjon a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelynek segítségével az elmúlt három évben összesen 34 ország magyar közösségeihez érkeztek ösztöndíjasok. Idén 100 fiatal segíti munkájával a diaszpórában működő magyar szervezetek közösségépítő tevékenységét.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János elmondta a tanácskozáson, hogy a kormány számára az az egyik legfontosabb kérdés, miként lehetne a magyar gazdasági életbe úgy bekapcsolni a diaszpórát, hogy hasznos kapcsolatrendszerük hozzájáruljon az ország gazdasági sikereihez.

Potápi Árpád János jelezte:

az elvándoroltak hazahívása mellett ezért is akarja a kormány létrehozni az Emigrációs és Diaszpóra Központot."

A Magyar Diaszpóra Tanács ülésén résztvevő Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy a honosítás kezdete óta 920 ezerrel bővült a magyar állampolgárok száma.

Az államtitkár közlése szerint a diaszpórában közel 100 ezer az úgynevezett állampolgársági megállapítások a száma. Semjén Zsolt megerősítette, hogy tartható lesz a kormányzat ígérete és a ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére