Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magas lengyel állami kitüntetést kapott Semjén Zsolt

888.hu, MTI

2021.05.25. 21:55

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a magyar–lengyel együttműködés fejlesztésében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar–lengyel kapcsolatok elmélyítésében kivívott elévülhetetlen érdemeiért kapta meg a Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztjét a budapesti lengyel nagykövetségen.

 

Az elismerést, amelyben Andrzej Duda lengyel elnök részesítette Semjén Zsoltot, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet adta át.

Az eseményen a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy alapvetően Szent II. János Pál inspirációjára ment teológiára, a lengyel pápa életszentsége és világpolitikai szerepvállalása hatott rá.

MTI/Szigetváry Zsolt

 

Úgy vélekedett:

spirituálisan és szellemileg Szent II. János Pálnak köszönhető, hogy véget ért a szovjet megszállás, hogy „megszabadultunk a bolsevizmustól”, hogy „megmaradtunk kereszténynek” Közép-Európában.

Kitért rá, hogy gyerekkorában meghatározó volt számára Henryk Sienkiewicz irodalmi Nobel-díjas lengyel író munkássága. Felfigyelt a magyar és a lengyel történelem hasonlóságára – mondta.

Semjén Zsolt kijelentette, hogy a lengyelek jobban szenvedtek a szocializmustól. Alapvetően nekik köszönhető, hogy felkelést lehetett szervezni a Szovjetunió ellen.

Ők adták meg a reményt, hogy van esélye az antikommunista politikának”

– mondta, és utalt a KDNP újjászervezésére.

Kiemelte a szolidaritás fontosságát is. A visegrádi együttműködés jó érdekérvényesítési lehetőség – vélekedett a miniszterelnök-helyettes. Hozzáfűzte: a magyarok és a lengyelek megszokták, hogy nem adják fel. Nehezebb támadásokat is túléltek már, mint amilyenek most Brüsszelből érkeznek – jegyezte meg.

Semjén Zsolt arról is beszélt, hogy a dédnagyszülei büszke lengyelek voltak, Krakkó környékéről. Úgy érzi, a kitüntetés nekik is szól – mondta.

Jerzy Snopek kijelentette, hogy Semjén Zsolt az egyik legkiválóbb magyar politikus. A KDNP elnöke, aki több ciklus óta országgyűlési képviselő, köztudottan Lengyelország és a lengyelek nagy barátja – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes elkötelezetten együttműködik lengyel intézményekkel, köztük a lengyel nagykövetséggel is.

Semjén Zsoltnak köszönhető, hogy több projektjük megvalósulhatott

– mondta Jerzy Snopek.

MTI/Szigetváry Zsolt

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön az MTI-vel.

Kijev félelme a téltől

Kijev félelme a téltől

A zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása után nő a félelem Ukrajnában, hogy a fűtési infrastruktúrájuk komplett orosz kézre kerül vagy megsemmisül. Zelenszkij kormányának most az lenne a legjobb, ha a tél beköszönte előtt vége lehetne a háborúnak, ők ezt egy ukrán győzelemmel képzelik el.

Akár négynapos áramszünet is lehet januárban

Akár négynapos áramszünet is lehet januárban

Egész egyszerűen lekapcsolják az áramot és annyi, négy nap sötétség.

Még a tél és a hideg beállta előtt semmisítenék meg az oroszok harci kedvét az ukránok

Attól tartanak, hogyha tovább húzódik a háború, akkor Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját.

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz-szállítmány Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc, amely jelenleg elsősorban közlekedési célokat szolgál; rövidesen megnyílhat az út az ipari felhasználás előtt is – közölte az ARELGAS Kft. az MTI-vel szerdán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére