Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lengyel testvéreinkhez látogat a magyar államfõ

Nagy Gábor

2017.03.24. 07:28

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök pénteken együtt ünnepli a lengyel-magyar barátság napját ma a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalskiban. A kétnapos rendezvényen a politikusok egyeztetnek az európai politikáról és a közép-európai együttmûködésrõl is.

Tizenegyedik alkalommal tartották csütörtökön a lengyel-magyar barátság napját, az ünnepségek azonban még mindig tartanak.

A lengyel államfői hivatal honlapján megjelent információk szerint Áder János és Andrzej Duda péntek délután a piotrkowi királyi várban tart megbeszélést, este pedig A Lengyel-Magyar Barátság Gálaestje elnevezésű koncerten vesznek részt.

Szombat délelőtt a két államfő a piotrkowi repülőklub repülőterén emléktáblát is felavat, amely a városban 1925-ben rendezett nemzetközi légi bemutatón elhunyt Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés úttörőjének állít emléket.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára szerdán a PAP hírügynökségnek elmondta:

A két államfő várhatóan eszmét fog cserélni az európai politikáról is.
A magyar-lengyel ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. 2007-ben a magyar és a lengyel parlament kölcsönösen március 23-át nyilvánította a lengyel-magyar barátság napjává, amelyet felváltva ünnepelnek minden évben a két országban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére