Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lendvai Ildikó szembemegy Botkával?

Vincze Viktor Attila

2017.03.23. 12:39

A fõcenzorból lett szocialista párti vezetõ, a mindig mosolygós arcú Lendvai Ildikó elérkezettnek látta az idõt, hogy õ is elmondja a véleményét a baloldali összefogásról, illetve az össze nem fogásról. Véleménye szerint az ellenzéknek egy nagy, technikai jellegû, egységes választási koalíciót létrehozva kellene nekiindulnia a 2018-as választásnak. Ez viszont ellentmond az MSZP új elnöke, Botka László által meghirdetett választási szövetségkötési politikának, amely szerint az MSZP mindenhol saját jelöltet fog állítani.

Lendvai Ildikó határozottan úgy véli, annak nincs értelme, hogy az ellenzék erői a meglévő szavazatmennyiséggel adódjanak össze, mert az nem lenne elegendő a kormányváltáshoz.

Ha a baloldali pártoknak országjárással vagy más módon sikerül a szavazóközönségüket gyarapítaniuk, a figyelmet magukra irányítaniuk, úgy nem nagy baj, ha az eredeti tervekkel szemben nem márciusban, hanem később kerül sor a megfelelő konstrukció kialakítására"

– mondta a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke a Magyar Időknek nyilatkozva.

Lendvai Ildikó értékelése szerint az ellenzéki pártok jelenlegi helyzetében az teljesen természetes, hogy mindenki a saját szavazóbázisának a növelésére törekszik.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Gyurcsány Ferenc és Botka László közötti feszültség mikorra rendeződhet, vagy egyáltalán rendeződnie kell-e, Lendvai Ildikó úgy fogalmazott:

Abból, hogy most minden pártnak a saját táborát kell erősítenie az következik, hogy ebben a szakaszban nem egymással kell foglalkozni, aztán majd meglátjuk."

A szocialista politikus egyébként nemcsak a Botkáéval teljesen ellentétes választási stratégia melletti kiállást szorgalmazta, hanem ugyanakkor kritikát is megfogalmazott a szocialisták nemrég megválasztott új elnökével szemben.

Az eredeti tervekkel ellentétben Botka Lászlónak egyelőre nem sikerült maga mellé állítania a remélt szövetségeseket, és a baloldali pártok között „kissé befagytak” a viszonyok – közölte Lendvai Ildikó.

Botka László a március 16-ai sajtótájékoztatóján is beszélt a szocialisták szövetségi politikájáról. Szerinte akkor van győzelmi esélye a baloldalnak a következő országgyűlési választáson, ha mind a 106 egyéni választókörzetben és országosan is csak egy jelölt van. Hozzátette, az elmúlt hetekben azt látta, mintha "a kis liberális pártok" nem bíznának abban, hogy győzni lehet 2018-ban, és meg akarják ismételni a 2014-es választás előtt történteket: semmi másról ne szóljon a baloldali politika, csak az összefogásról. Még több százezer választót meg kell nyerni a baloldali politikához – mutatott rá, jelezve, az ajtaja nyitva áll, és ha valaki végiggondolja, hogy a korábbi stratégiája nem vezetett eredményre, akkor meg fognak állapodni. Az elmúlt napok pártalakításaira is reagálva Molnár Gyula még azt is elmondta, hogy ha téli-nyári leárazás van, akkor a plázák környékén nagyobb a forgalom, így a választás közeledtével a pártalapítások száma is megnövekedhetnek. Szerinte az MSZP egyértelmű és világos társadalmi alternatívát mutat. Aki nem akar 2018-ban változást, ne tülekedjen a rajtvonalnál, mert zavarja azokat, akik akarnak – mondta és hozzátette, aki a 2022-es választásra készül, majd akkor álljon a rajtvonalhoz.

A Demokratikus Koalíció (DK) is azt javasolja, hogy a jövő évi parlamenti választáson minden egyéni választókerületben csak egy baloldali jelöltet állítsanak.A párt elnöke, Gyurcsány Ferenc a DK tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: megértették, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló pártlistán fog indulni. Emellett viszont "lehet, hogy sok a zászló, de egy a tábor", ezért egy egyéni jelöltnek kell indulnia minden választókerületben.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére