Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemondott a polgármester, elõrehozott választás lesz a XV. kerületben

888.hu

2018.04.25. 14:28

Lemondott XV. kerületi polgármesteri tisztségérõl Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció (DK) képviselõjeként a májusban megalakuló Országgyûlésben folytatja tevékenységét. A Fidesz színeiben politizáló Kocsis Máté is lemondott a polgármesteri posztról, aki szintén a parlamentben folytatja munkáját.

Az ellenzéki politikus a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt jelentette be döntését, amelynek értelmében a közgyűlési képviselőségét is elveszti. Hajdu László azt is közölte, hogy ideiglenesen Németh Angéla alpolgármester veszi át a városrész irányítását, és a DK az utódlásáról döntő időközi választáson is akarja indítani – írja az MTI.

Szerdán már nem vesz részt a fővárosi közgyűlés munkájában Kocsis Máté, Józsefváros volt polgármestere sem, aki szintén egyéni mandátumot nyert az április 8-ai választásokon és a parlamentben folytatja munkáját.

A két politikus azért döntött így, mert az országgyűlési képviselőkről szóló törvény értelmében nem vállalhatják egyszerre a két posztot.

Az említett kerületekben a lemondást követő 120 napon belül ki kell írni a választás időpontját, ami azt jelenti, hogy a kerületek lakói ősszel (várhatóan szeptemberben, de akár kicsit előbb is) választhatnak maguknak polgármestert – igaz csupán egy évre. Ugyanis 2019 őszén önkormányzati választások lesznek Magyarországon.

Az MSZP és a Párbeszéd azon mesterkedik, hogy ezen a választáson már kipróbálhassák az ellenzék új csodafegyverét, az előválasztást. Ez úgy történne, hogy a hivatalos választás előtt a pártok kiírnának egy nem hivatalos választást, amelyen – valószínűsíthetően – az adott kerületben élő szavazókorú polgárok adhatnák le voksaikat az általuk favorizált jelöltre. Amelyik ember a legtöbb szavazatot kapja, az indulna a Fidesz-KNDP jelöltje ellen a hivatalos választáson. Kérdés, hogy a Jobbik részt venne, vagy egyáltalán részt vehetne-e ezen a megmérettetésen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére