Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Legyőzhető Botka László Szegeden

888.hu

2019.09.19. 14:04

Úgy néz ki, véget érhet Botka László 17 éves uralkodása Szegeden, ugyanis még soha ennyien nem akartak voksolni, mint most. A SzegedMa megbízásából egy 1200 fős, amerikai metodikával készült reprezentatív közvélemény-kutatás készült. Ebből az derült ki: változást szeretnének a szegediek, de nagyon szoros eredmény várható még így is.

A reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy rekordmagas, 71%-os részvételre kell számítani ősszel Szegeden, sokkal többen akarnak most szavazni, mint eddig bármikor. Botka nagyon erős kihívót kapott, aki a gazdasági szférából érkezett: Nemesi Pál személyében.

Ha sokan szavaznak, akkor Botka félhet, Nemesi örülhet

A szegedi polgármesternek igen erős szavazói bázisa van; ám ez a tömb maximált, vagyis nem növekszik! Ez a „szerencséje” Nemesi Pálnak, az ő szavazói bázisa ugyanis tágabb, mert a „párt nélküliek” és a „bizonytalanok” esetében is többen támogatják. Komoly változás a korábbiakhoz képest az is, hogy a magukat „inkább jobboldaliak” közé soroló szegediek ezúttal már nem szavaznának át Botka Lászlóra.

Az elmúlt választások során rendre kiderült, hogy a Fideszre szavazók 30-35%-a ugyanakkor Botka Lászlóra húzta az ikszet, mert nem volt számukra megfelelő a jobboldal polgármester-jelöltje. Ez a trend látszik most visszafordulni a közvélemény-kutatás alapján.

A szegediek közel 65%-a vallja magát egyébként „inkább jobboldalinak”, és csak 35% mondta azt, hogy „inkább baloldali” értékrendet követ.

A válaszadók 67%-a szerint változásra lenne szükség Szegeden, mert „Botka László elfáradt”, de érdekes, hogy ugyanekkor majdnem minden második ember, 46% elégedett és jól érzi magát Szegeden. (A kutatók szerint ez nem szokatlan jelenség. A válaszadók a saját városukra vetítik ki éppen aktuális érzelmi, elégedettségi állapotukat.) Van viszont 38%, amely kifejezetten elégedetlen Botka László eddigi teljesítményével.

A megkérdezettek 98%-a tudta, hogy kicsoda Botka László, Nemesi Pált pedig 82% tudta beazonosítani az augusztus végén történt mérés idején.

Botka László városvezetői alkalmasságát 3,52-re értékelték a szegediek egy 5-ös skálán, ugyanez a szám Nemesinél 3,44; vagyis lényegében hasonló kvalitásúnak érzik a szegediek, mint a jelenlegi polgármestert.

A válaszadók 71%-a gondolja azt, hogy egy polgármesternél előny, ha gazdasági szakember, és van ilyen felkészültsége, tudása, tapasztalata. 82% szerint kifejezetten előny, ha valaki „sikeres” és „gazdag”, ami szintén Nemesi Pált tolta meg, noha Botka Lászlónak is van a bankban 50 milliós megtakarítása, ugye.

Veszíthet-e Botka László most ősszel?

A kutatás amerikai metodikával készült, amelynek egyik jellegzetessége, hogy a válaszadóknak nem kellett direktben választani a jelöltek közül. Számos indirekt kérdés alapján azonban a következő kép állt össze:

A válaszadók 54%-a szerint most veszíthet Botka László ősszel, tehát nagyon erős kihívónak értékelik Nemesi Pált a szegediek, és úgy vélik, megnyerheti az őszi választást Szegeden.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump: „Hillary megőrült!”

Trump: „Hillary megőrült!”

Donald Trump amerikai elnök vasárnap élesen bírálta Hillary Clinton volt külügyminisztert, volt elnökjelöltet azért, mert orosz érdekek szolgálatában állónak nevezett két elnökjelölt-aspiránst.

Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok?

Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok?

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban mindkét oldalról. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

„A Jobbik méltatlanná vált a magyarság képviseletére”

Nincs többé keresnivalója a Corvin közben sem a Jobbiknak, sem Jakab Péter frakcióvezetőnek, aki a parlament lépcsőjén Gyurcsány Ferenccel esküdözött, és Dobrev Klárával állt egy színpadra – jelentette ki Pongrátz András Corvin-közi 56-os szabadságharcos, akinek a közleményét Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke juttatta el vasárnap az MTI-hez.

Ő nyerte a 12. Nemzeti Vágtát

Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly.

Nyolc király hely Szegeden

Nyolc király hely Szegeden

Szeged a Dél ékszerdoboza, ehhez nem fér kétség. Az Alföld leggyönyörűbb és legharmonikusabb városa. Lokálpatrióta sorozatunk következő részében Szegedet vettük górcső alá, mégpedig gasztro szempontból.

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna

A gazdasági lassulás egyre inkább eléri Kelet-Közép-Európát, a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Trócsányi: Brüsszel jegeli a balkáni bővítést

Trócsányi: Brüsszel jegeli a balkáni bővítést

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést és amennyiben késleltetik az integrációt, más hatalmi centrumok szereznek befolyást a térségben – írta Trócsányi László, európai parlamenti képviselő vasárnap a magyarnemzet.hu oldalon, annak kapcsán, hogy az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére