Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Légvédelmi rakétarendszerek beszerzésével folytatódik a Magyar Honvédség fejlesztése

Vincze Viktor Attila

2019.02.05. 16:49

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter a honvéd tisztikar elõtt megtartott évértékelõ és feladatszabó vezetõi értekezletén többek között arról beszélt, hogy hamarosan sor kerül új légtérvédelmi rakétarendszerek beszerzésére is a Magyar Honvédség számára, illetve bejelentette, hogy idén tavasztól a honvédségi állomány tagjai megvásárolhatják az általuk bérelt szolgálati lakásokat.

A honvédelmi miniszter a Hadtörténeti Múzeumban megtartott éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén úgy értékelte, hogy haditechnikai eszközök beszerzése és a katonák jövedelmeinek a megemelése révén jól halad annak az erős, ütőképes Magyar Honvédségnek a felépítése, amelyre Magyarországnak és a térségnek is szüksége van.

Benkő Tibor emlékeztetett arra, hogy 2018 májusában, amikor az új kormány megalakult, a kormányzati célkitűzések egyik markáns megfogalmazása az volt, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadseregre van szükség, amely bármely más nemzet fegyveres erejével képes felvenni a versenyt.

A honvédelmi miniszter szerint az elmúlt egy évben komoly előrelépések történtek annak érdekében, hogy a térség meghatározó fegyveres erejévé váljon a Magyar Honvédség. 

Legalább ötven éve nem volt Magyarországon olyan jelentőségű, átfogó és komplex haderőfejlesztés, mint ami most zajlik. Ennek keretében valamennyi fegyvernem megújul, amihez megvan a kormány erkölcsi és anyagi támogatása is"

– hangsúlyozta a miniszter.

A haderőreform fontos lépéseit sorolva a miniszter kiemelte, hogy a haderőfejlesztés keretében az önálló Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásával szétválasztásra került a politikai és katonai vezetés, valamint irányítás.

A honvédségnél dolgozó közalkalmazottak helyzetének javítása érdekében létrejött a honvédelmi alkalmazotti besorolás, ami az eddigi közalkalmazottak számára 35 százalékos illetményfejlesztést is jelentett.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy a katonák jövedelmének növelése érdekében még ebben a hónapban új lépések várhatóak a 2015-ben megalkotott életpályamodell által kínált jövedelemszinteknek a versenypiaci bérekhez igazodó felemelése érdekében.

A miniszter szerint a magasabb fizetések biztosítása megkerülhetetlen most, amikor a magyar gazdaság folyamatosan fejlődik, ami miatt a foglalkoztatottak létszáma nő.

Benkő Tibor elmondta azt is, hogy az aktív katonai állomány növekvő megbecsülésének részeként március-áprilistól megkezdődik a honvédelmi tárca kezelésében levő szolgálati lakások eladása a katonák számára. A honvédség vezetőinek a szolgálati lakásait azonban nem lehet megvásárolni.

A honvédelmi miniszter úgy vélte, hogy sikeres az önkéntes tartalékos rendszer, az ÖTR fejlesztése.

Már megalakítottak két területvédelmi ezredet, és az a cél, hogy belátható időn belül alakuljon ki egy 30 ezer fő hivatásos és 20 ezer fő tartalékos katonákból álló magyar haderőlétszám. 2012 és 2018 között több ezerrel bővült az önkéntes tartalékos katonák létszáma, amelynek a létszáma most már meghaladja a 8 ezret. 2010 és 2018 között pedig összességében már mintegy 15 százalékkal nőtt a honvédség létszáma"

– mondta a miniszter, aki a haditechnikai fejlesztésekről szólva elmondta, olyan eszközöket szereznek be, amelyek a katonai igényeknek, az ország gazdasági érdekeinek is megfelelnek.

Benkő Tibor külön kiemelte, hogy a magyar hadiipar újraindításának az egyik első kézzelfogható eredményeként már megkezdődött a kézifegyverek magyarországi összeszerelése, illetve gyártása, amely nemcsak a katonákat, de minden más magyarországi fegyveres szervezetet is ellát új kézifegyverekkel.

A magyar haderőfejlesztés következő állomásaként a jelenleg meglehetősen hiányos magyar légvédelem fejlesztéséről is szólt Benkő Tibor.

A következő fontos beszerzés a Magyar Honvédség számára az a légvédelmi rakétakomplexumok és a légvédelmi rakéták beszerzése lesz"

 – tette hozzá a tárcavezető. 

A már aláírt haditechnikai eszközbeszerzésekkel összefüggésben a honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy a Leopard 2A7-es új harckocsik, valamint az új önjáró tüzérségi lövegek 2023-2025-ben állnak majd hadrendbe. Azonban a harckocsizók képzésére beszerzett 12 darab használt Leopard típusú tank viszont már idén megérkezik a honvédséghez. 

Az új Airbus helikoptereiből az első darabok pedig már idén év végére várhatóak, amelyekkel akkor meg is kezdődnek a kiképzési gyakorlatok. Az új helikopterek teljes flottája 2023-ra érkezik Magyarországra, azonban addig a honvédség minden feladatát képes lesz ellátni a jelenlegi Mi17-es és Mi8-as helikopterekkel, amelyek mind nagyjavításon estek át nemrégiben.

A vezetői gyűlésen arról is szó volt, hogy a tárca és a haderő szélesíteni kívánja a társadalmi kapcsolatokat, erősítené a honvédelmi nevelés rendszerét, illetve az önkéntes tartalékos rendszert is. A honvédelmi nevelés tekintetében Benkő Tibor megemlítette: tavaly nyáron negyvenhét nyári táborban több mint ezerötszáz diák ismerkedhetett meg a honvédséggel, idén pedig már hetvenkét tábor indul mintegy kétezerötszáz fiatal számára. Kiemelte a honvéd kadét ágazati szakképzés sikerét, ezt szintén bővíteni tervezi a tárca, de elkészültek a hódmezővásárhelyi honvéd középiskolára vonatkozó tervek is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére