Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A legfontosabb hírek a Kormányinfóról

888.hu

2020.04.23. 12:30

Május 4-től jöhetnek az enyhítések; az érettségi biztonságosan megtartható, de még dönthetnek a halasztásáról; egy hónap alatt 51 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma; újabb járványhullám jöhet ősszel.

A kihirdetett veszélyhezet 43. napján tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Mi lesz május 3-ig, és mire számíthatunk utána?

Gulyás Gergely elmondta, hogy a gazdaság fokozatos újraindítása elengedhetetlen, hiszen az elmúlt hónapban jelentősen nőtt a munkanélküliek száma – egész pontosan 51 ezer főre –, valamint a betöltetlen munkahelyek számában is erős csökkenés volt tapasztalható.

A kormány azzal számol különböző matematikai modellek alapján, hogy legkorábban május 3-án tetőzik majd a járvány, de Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy ez a dátum akár csúszhat is. A kormány mindenesetre már május elejére felkészíti erre az egészségügyet.

Május 3-ig maradnak a jelenlegi intézkedések, az utána következő korszakról pedig a kormány jövő szerdán fog dönteni.

Gulyás Gergely arra a kérdésre is válaszolt, hogy a járványgörbe kapcsán mire számítanak májustól kezdve, aminek kapcsán elmondta, hogy a járvány farkasfogszerűen fog valószínűleg visszahúzódni, mint azt teszi más országokban, de

fel kell készülni, és készenlétben kell tartani az egészségügyet egy őszi, második hullámra is.

Az oktatásról

Az oktatással kapcsolatban beszámoltak arról, hogy egyelőre felelőtlennek tartanák az oktatás újraindítását, és korainak gondolja, hogy a diákokat visszaengedjék az iskolákba,

az érettségi azonban biztonságosan megtartható.

Az érettségi lebonyolításában persze lesznek változtatások, például egy teremben mindössze 10 diák tartózkodhat, egymástól legkevesebb másfél méteres távolságra,

azonban azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy az érettségit elhalasszák egy későbbi időpontra.

Erről az oktatásért felelős államtitkár fog dönteni.

Az Európai Unió felelősségéről

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kormány a WHO felelősségéről a járvány elterjedésében, Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy nem kell annyira messzire menni, van nekünk is olyan nemzetközi szervünk, ami ugyan rengeteg pénzt elnyel, a járványügyi védekezést nemhogy segíti, de éppenséggel hátráltatja.

Gulyás Gergely az Európai Unió járványügyi hatóságára célzott, melytől idézett néhány január közepi, a járvány európai megjelenése mindössze előtt egy-két héttel kiadott EU-s közleményt, ahol az intézmény elképesztően hibás megállításokat tett, valamint félreprognosztizálta a járvány terjedését.

A járvány terjedése európai megjelenése előtt hetekkel még olyan nyilatkozatot tettek, hogy a koronavírus európai elterjedésére elenyésző az esély, valamint az sem bizonyított, hogy emberről emberre terjedjen.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy

egy működésképtelen, sőt, a járvány elleni védekezést hátráltató intézményt felesleges fenntartani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére