Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Legalább 10 áprilisi napon nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

888.hu

2020.05.02. 09:01

A Magyar Nemzet szerint legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősek otthonában. A lap információi szerint március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben.

A Magyar Nemzet egy, a körülményeket ismerő hiteles forrásra hivatkozva azt írja, hogy biztosan nem volt megfelelő orvosi jelenlét a Pesti úti idősek otthonában a fertőzések kialakulása szempontjából kritikus időszakban.

A kormányhivatali vizsgálatok eredményére alapozva a lap azt írja, hogy március 12. után a korábban a háziorvosi feladatok biztosításának megszervezésével megbízott Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat igyekezett ellátni az intézmény lakóit. A szolgálati rendszer azonban – többek között az érintett háziorvosok veszélyeztetett kora, a saját praxisukban fennálló kötelezettségeik vagy betegségük miatt – a járványhelyzet során nem tudott megfelelően működni.

A szerződés szerint mindössze heti hat napon összesen harminc órában kellett volna jelen lennie orvosnak az intézményben, de ez sem valósult meg.

A napilap úgy tudja, hogy az intézménnyel szerződött kft. háziorvosa március 31-én – amikor már voltak lázas megbetegedések – telefonon tájékozódott az otthonban zajló fejleményekről, és információink szerint jelezte az intézmény vezetőségének, hogy nem lesz képes megfelelő ellátást nyújtani az idősek otthonában.

A vizsgálatok során a kft. ügyvezetője – aki munkája során maga is megfertőződött a koronavírussal – beszámolt róla: régóta gondolkozott rajta, hogy felmondja a háziorvosi alapellátásról szóló szerződést a Pesti úti idősek otthonával, de a járványhelyzetre való tekintettel ezt végül nem tette meg, hogy legyen valaki, aki megkísérli ellátni a betegeket.

Az is kiderült, hogy a Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat ügyvezetője kaotikusnak nevezte az orvosi ellátást a március 12. utáni időszakban.

Kiderült, hogy innentől kezdve április 12-ig nem volt heti negyven órában intézményi orvos az otthonban, és voltak olyan napok, amikor egyáltalán nem jelent meg orvos az intézményben.

A lap emlékeztet, hogy Müller Cecília, országos tiszti főorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott a az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben elrendelte, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben.

Ezután április 13-án félállásban szerződött le az intézmény egy másik háziorvossal, akinek azonban a Pesti úti megbízása mellett főállású praxisa is van.

A Magyar Nemzet információi szerint áprilisban több mint tíz olyan nap is lehetett, amikor fizikailag nem volt jelen orvos az intézményben. Április 13-án, húsvéthétfőn pedig még telefonos ügyelet sem volt, noha akkor már tömeges megbetegedések történtek.

Kiemelik: az illetékes hatóság szakemberei április 2. és 27. között 15 alkalommal voltak jelen az intézményben, és ebből tízszer nem találkoztak orvossal a Pesti úti idősek otthonában.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a fővárosi kormányhivatal vizsgálatából az is kiderült, hogy az intézmény vezetője csak április második felében készített külön dokumentációt az otthonban vészhelyzet esetén alkalmazandó szükséges fertőtlenítésre vonatkozóan, pedig április 9-én már több mint száz fertőzött vagy tüneteket mutató lakót kellett az Országos Mentőszolgálatnak kórházba szállítania.

Az is előfordult, hogy már a kijárási korlátozások idején egy ellátott a kerítésen átszökve elhagyta az intézményt, hogy cigarettát és italt vásároljon magának. Ezt követően rendelte el az intézmény vezetője, hogy a férfi dolgozók óránként járőrözzenek a kerítés mentén.
Mint ismeretes, Karácsony Gergely a fentiekkel teljesen más információkat közölt az intézményről.
A főpolgármester április 19-én kijelentette, az intézménynek mindvégig volt főállású orvosa.
Néhány nappal később, az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt a fideszes képviselő, Selmeczi Gabriella azon kérésére, „tudja-e garantálni, hogy március közepétől április végéig folyamatos volt az orvosi jelenlét a Pesti úti idősotthonban”, Karácsony azt válaszolta: a főváros minden jogszabályi feltételt teljesített.
A friss adatok szerint a Pesti úti idősotthonban már 38-an hunytak el a koronavírus miatt.

Karácsonyék nem válaszolnak a Pesti úti idősotthonra vonatkozó kérdésekre

Az Origo Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezte a Pesti úti idősek otthonában történtekről, például arról, hogy miért nem ment el egyszer sem a koronavírus-járvánnyal sújtott otthonba, és okozhatta-e a higiénia és az orvoshiány emberek halálát az otthonban, választ azonban nem kapott kérdéseire.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy nap alatt ismét több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a helyi egészségügyi minisztérium keddi jelentése szerint.

Demeter Szilárdot is betámadta a „legdemokratikusabb” közösségi platform

Demeter Szilárdot is betámadta a „legdemokratikusabb” közösségi platform

A PIM főigazgatójának egyik posztját is letiltotta Zuckerberg magyarországi cenzori helytartósága, pedig csak a Magyar Narancs egyik cikkét posztolta, amiben éppen őt és Megadja Gábort bu888zták le.

Hollandiában egy hét alatt 56 százalékkal emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma

Hollandiában egy hét alatt 56 százalékkal emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma

Az illetékes holland egészségügyi hatóság keddi jelentése szerint az elmúlt hét folyamán 4036-tal emelkedett a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, ami az azt megelőző hét adataihoz képest 56 százalékos növekedést jelent.

Ez történt ma

Ez történt ma

A mai legjobb írásaink egy cikkben.

A Fidelitas a „böszme” nyári táborának helyszínén is szembesített

A Fidelitas a „böszme” nyári táborának helyszínén is szembesített

A Fidelitas felvilágosító kampányba kezdett Balatonlellén, hogy felhívja a Demokratikus Koalíció (DK) nyári egyetemére érkező fiatalok figyelmét arra, mi történt a pártelnök, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején – jelentette be Illés Boglárka, a Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke az egyik balatonlellei strand előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A WHO egyeztet Oroszországgal az orosz vakcina elfogadásának lehetőségéről

Egyeztet az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcinát – közölte kedden a WHO szóvivője.

Az ENSZ szervezetének nem tetszik, hogy migránsok ezreit zsuppolták vissza Líbiába

Az ENSZ szervezetének nem tetszik, hogy migránsok ezreit zsuppolták vissza Líbiába

Év eleje óta csaknem hétezer, Európába tartó illegális bevándorlót szállított vissza a líbiai parti őrség Líbiába, ahol a legtöbben zárt táborokba kerülnek, egyeseknek pedig nyoma vész – jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden. Nyilván megszöknek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére