Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lebuktak a szcientológusok? Eljárás indult a szervezet ellen

Horváth József György

2016.12.11. 08:28

Új szintre lépett a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület agymosása? Úgy tûnik megfélemlítik és csapdában tartják a kilépni szándékozó tagjaikat, a róluk készült személyes dokumentumok kiadását pedig megtagadják. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vizsgálódik, akikhez több panasz is érkezett a szervezettel kapcsolatban.
A NAIH vizsgálja a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület adatkezelését.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása olyan állampolgári bejelentések nyomán indult meg, amelyek szerint az adatalanyokat megillető jogok sérülnek az Egyesület adatkezelési gyakorlata során. A hatósági eljárás célja annak megállapítása, hogy a vallási egyesület adatkezelése összhangban áll-e a magyar adatvédelmi szabályozással.

A szcientológia az L. Ron Hubbard író által kidolgozott elképzelések és hitek rendszere. Az 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult rendszer fokozatos átalakuláson ment keresztül hogy vallássá váljon. A Szcientológia Egyház szerint a világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és kapcsolódó csoport köthető hozzájuk, több millió ember követi az "egyházat".

Nemrég állampolgári beadványok érkeztek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához, amelyekben az érintettek az Egyesülettel kapcsolatos saját tapasztalataikat osztották meg, valamint segítséget kértek személyes adataik védelme érdekében.

Az egyik beadványozó tapasztalata szerint belépése idején örömmel fogadták a szervezetben és segítséget kapott élete nehéz időszakában, eközben olyan személyes információkat osztott meg, amelyeket csak a legközelebbi barátai ismerhetnek. A panaszos évek múltán elhatározta, hogy kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását. Kérését nem teljesítették.

Ezen túl arról a félelméről is beszámolt, amely szerint, ha szakít a szervezettel, akkor ezeket a rendkívül érzékeny, írásban rögzített információkat vele szemben felhasználhatják. Félelmét erősíti, hogy az információk rossz szándékú felhasználás esetén alkalmasak egzisztenciájának tönkretételére, és arra is, hogy családi életét szétzilálják.

Tekintettel kérelme elutasítására, kiszolgáltatottságában végül nem mert kilépni a szervezetből.  

A személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint az adatkezelőnek erre irányuló érintetti kérelem esetén betekintést kell nyújtania a róla készült iratokba, feljegyzésekbe. Ha a kérés az érintett hozzájárulásával felvett adatok törlésére irányul, akkor főszabály szerint ez az igény sem utasítható el. Tehát a szabály szerint a szcientológusoknak ki kell adniuk és kérés esetén meg kell semmisíteniük a panaszt benyújtó (volt) tagjaik dokumentumait. Ha ezt nem teszik meg, akkor a NAIH komoly eljárást indíthat a szervezet ellen.

A Hatóság közleménye szerint a közelmúltban megindított eljárása során helyszíni ellenőrzést tartott a szervezet központi, budapesti irodájában, valamint a szervezet nyíregyházi Missziójánál. Az ellenőrzés során a Hatóság elektronikus és papír alapú adathordozókat foglalt le.

A Hatóság eljárása eredményéről tájékoztatni fogja a közvéleményt"

– áll az MTI-nek eljuttatott közleményben (OS).

A szcientológia tanait és gyakorlatait rengetegen bírálják világszerte. A szekta követői hisznek a földönkívüliek létezésében és mitológiájuk szerint Xenu, a Galaktikus Konföderáció gonosz ura 75 millió évvel ezelőtt az egész galaxisból sok milliárd űrlényt fogdosott össze és űrhajókkal a Földre hozta őket, ahol egy vulkánba dobta a lefagyasztott lényeket, a vulkánt pedig felrobbantotta. A szcientológusok mitológiája szerint az űrlények kiszabaduló lelkei később az evolúció során az emberekben találtak otthonra.

A világ több országában, így Németországban, Franciaországban, és Görögországban az elmúlt években különböző állami szintű fellépések történtek a szcientológusok ellen. Magyarországon az új egyháztörvény szerint nem egyház, jelenleg vallási egyesületként működik. A katolikus egyház is kemény kritikával illeti a szcientológusokat:

"Maga a szervezet és annak működése diktatórikus. Szabadságról beszélnek, de a gyakorlatban inkább gátolják azt, az ember identitását morálisan és szociálisan egyaránt szétrombolják. A szcientológia végcélja szerintem nem vallási, sokkal inkább gazdasági."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére