Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Le Monde: Orbán az európai jobboldal alapjainak megváltoztatását tûzte ki

Sümeghi Lóránt

2018.07.06. 17:30

Meglepõen józan kommentárt tett közzé a francia, balközép irányultságú Le Monde napilap Orbán Viktorról és az európai jobboldal átalakulásáról.

A cikk szerint a magyar miniszterelnök Helmut Kohl halálának egyéves évfordulóján elmondott beszéde arra utalt, hogy kész ellenállni a szélsőjobboldali pártok szövetségi szándékának, s abban a tudatban, hogy megnyerte a csatát az illiberális demokráciáról és a bevándorlásról, az európai jobboldal alapjainak a megváltoztatását tűzte ki célul, és 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkel német kancellárt tekinti.

Idézte a lap Shahin Vallée közgazdászt, aki korábban Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács volt elnökének, majd Emmanuel Macronnak a tanácsadója volt, amikor még a jelenlegi francia elnök gazdasági miniszterként tevékenykedett. A francia közgazdász szerint

Orbán Viktor már nem az európai jobboldal margójára, hanem a közepére helyezi magát, az európai kereszténydemokrácia valódi örököseként tünteti fel magát, szemben a liberális és kozmopolita jobboldallal, s ezzel el is indította a jövő évi európai parlamenti választási kampányát."

A cikk szerzője, Alain Salles úgy látja, hogy Orbán magát az EPP CSU-jának, a néppárt jobboldali kereszténydemokrata platformjának tekinti, szövetségben Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

A június végi uniós csúcstalálkozó Shahin Vallée szerint ennek a folyamatnak volt a kulcsmozzanata. Matteo Salvini olasz belügyminiszter gyújtotta meg a kanócot azzal, hogy megtagadta az Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, s ezzel "Európa olyan hisztériás válságban tört ki, mint legrosszabb napjaiban, 2015-ben". A Sebastian Kurz által bejelentett Berlin-Bécs-Róma bevándorlásellenes tengelyhez pedig Orbán csatlakoztatta a visegrádi négyeket, miközben a mérsékelt jobboldal és a baloldal lebénult, Emmanuel Macron pedig elszigetelődött – írta a Le Monde.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére