Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Külföldön is bevált eszköz az extraprofit-különadó

888.hu

2022.06.03. 19:00

Az Alapjogokért Központ legújabb elemzésében az extraprofitot veszi górcső alá.

 

Azt írják: Nyugaton a legtöbb országban a politikusok a háború és a tavaly ősz óta tartó energiaár-robbanás okozta infláció költségeit az emberekre akarják áthárítani. Magyarországon nem ez a recept: az a cél, hogy megőrizzük az elmúlt 12 évben elért eredményeket, így a magas foglalkoztatottságot, a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét és a családtámogatásokat. Onnan lehet biztosra venni, hogy az extraprofit-különadó kivetésével jó úton jár a kormányzat, hogy a baloldali pártok egyből a védelmükbe vették a többletbevételhez jutott nagy multinacionális cégeket.
  • Tekintettel arra, hogy ehhez az állami költségvetésnek többletbevételekre lesz szüksége, valahonnan elő kell teremteni a forrásokat. Ahelyett, hogy a háború és az energiaválság árát az emberekkel fizettetné meg, a kormány egy külföldön is jól bevált eszközhöz folyamodott, az extraprofit-különadóhoz. Mivel egyes piaci szektorokban a megnövekedett árak miatt több bevétel keletkezett, indokolt, hogy az érintett szereplők részt vegyenek a közös teherviselésben. Ez a megoldás nem példa nélküli:
  • Az Egyesült Államokban 1980-ban vetettek ki extraprofitadót a nyersolajra. Az adó célja az olaj világpiaci árának növekedéséből fakadó extraprofit megadóztatása volt az olajtermelő vállalatok esetében. Az adóalap megállapításánál az inflációval korrigált bázisévi olajár és az aktuális világpiaci ár közötti különbséget vették figyelembe. Az adó egészen 1988-ig érvényben volt, és ez idő alatt mintegy 80 milliárd USA dollár bevételt jelentett az amerikai költségvetésnek.
  • Nagy Britanniában Tony Blair munkáspárti kormánya 1997-ben vezetett be egy extraprofitadót a „privatizált közművek többletnyereségére”, összhangban a párt választási kampányígéretével. Az adó mértéke a vállalat piaci értéke és a privatizációt követő négy évben elért adózott eredmény kilencszerese közötti különbség 23 százaléka volt. Az adó a kormánynak 5 milliárd fontra becsült egyszeri bevételt hozott, amelyet egy munkahelyteremtési programra, és az iskolarendszer modernizációjára fordítottak.
  • Rishi Sunak brit pénzügyminiszter 2022 május végén jelentette be, hogy az energiavállalatokra kivetett extraprofitadóból mintegy 5 milliárd fontot kíván beszedni. A brit energiaipari cégek ennek értelmében a következő 12 hónapban 25 százalékos különadót fizetnek. Az ilyen adó kivetésére irányuló politikai és társadalmi nyomás akkor erősödött fel, amikor a BP és a Shell is nagy nyereségnövekedésről számolt be az olaj- és gázárak globális emelkedésének köszönhetően. Ráadásul kiderült, hogy a brit adórendszerben meglévő adóvisszatérítéseknek köszönhetően a BP és a Shell is több pénzt kapott vissza a brit kormánytól, mint amennyit 2015 és 2020 között minden évben befizetett (kivéve 2017-et, amikor a Shell többet fizetett, mint amennyit kapott).

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Meglepő és cseppet sem mulatságos kijelentést tett a Sunday Times-nak adott interjújában Richard Sharp. A BBC elnöke elismerte, hogy a független és hiteles tájékoztatásáért agyondicsért brit műsorszolgáltató „kemény harcot folytat a liberális elfogultság ellen”, ráadásul túlságosan London-központú.

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

Valamint jelentős élelmiszerromlással kell szembenézniük az élelmiszerláncoknak az áramkimaradás miatt Franciaországban.

Meloni: elfogadhatatlan, hogy az emberkereskedők irányítsák a migrációt

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére