Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

Bertha László

2018.10.15. 16:15

Gyakorlatilag ingyen felépült egy csodaszép és modern stadion. Ráadásul még pénzt is keresett a beruházásokon az állam - jelentette ki a Ferencváros elnöke.

Kubatov Gábor a Mandinernek adott interjújában felidézte, hogy minden szempontból borzasztó állapotok uralkodtak a klub háza táján, amikor elnök lett. Mind a stadion, mind az edzőközpont is szörnyen festett, az FTC morálisan és anyagi szempontból is mélyponton volt.

Amikor elnök lettem, készültek előrejelzések, melyek szerint a klub, ha nem változtatunk az addigi működésen, akkor kevesebb, mint egy év alatt csődbe megy. A szakosztályoknak nem volt költségvetésük, sok esetben kölcsönökből, egyik napról a másikra éltek”

– mondta a Ferencváros elnöke, majd hozzátette, hogy világossá vált, hogy meg kell változtatni a gazdasági működést, átlátható viszonyokat kell teremteni, mely sikerült is.

Arra a kérdésre, hogy megérte-e az államnak az Üllői úti telek megvásárlása, valamint az új stadion felépítése, Kubatov Gábor így válaszolt:

A magyar állam nagyon jó üzletet kötött ezzel az ingatlanfejlesztési projekttel. Gyakorlatilag ingyen felépült egy csodaszép és modern stadion. Ráadásul még pénzt is keresett a beruházásokon az állam.”

Ennek kapcsán a Ferencváros elnöke leszögezte, hogy minden beruházás értékének a 38 százaléka még a legkonzervatívabb számítások szerint is visszakerül a magyar államhoz adók és járulékok formájában. Az állam ráadásul az Üllői úti telek visszavásárlásán sem bukott, hiszen az 5 milliárd forintos vételárral visszaállította az eredeti állapotot, mivel 2008-ban Kevin McCabe angol üzletember ugyanennyit fizetett az államnak az ingatlanért.

A stadion 18,5 milliárd forintba került, amelyből adók és járulékok formájában visszakerült az államhoz a beruházás 38 százaléka, amely megközelítőleg 7 milliárd forint. Ezután az állam eladta a stadion melletti telekrészt 5 milliárd forintért egy ingatlanfejlesztőnek. Ez azt jelenti, hogy már így volt 12 milliárd forint bevétele a magyar államnak, a kiadás pedig a stadionépítéssel és a telekvásárlással együtt 23,5 milliárdnál járt. Viszont az eladott telken megépült az új Telekom székház, amit most vett birtokba az FTC főszponzora. Ennek a beruházásnak az értéke 50 milliárd forint a sajtóban megjelent adatok alapján, ebből 19 milliárd forintos adó és járulék bevétele lett az államnak – mondta az interjúban Kubatov, aki a következőképpen összegezte a beruházást:

a magyar állam ingyen felépítette a Groupama Arénát és keresett még további 8 milliárd forintot. Mellékesen megjegyezném, a stadion a kezdetektől nyereségesen üzemel. Az a stadion, amelyet 2015-ben a világ legjobb újonnan épített stadionjának választottak.”

A teljes interjút itt olvashatod.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére