Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közel félezer migráns próbált áttörni a határon a hétvégén

888.hu

2020.03.02. 08:30

A görög-török határon még rosszabb a helyzet.

Kemény hétvégéjük volt a magyar határvédőknek: négyszáznál is több határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák a hétvégén. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint pénteken 119, szombaton 112, vasárnap 152 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások. A román és horvát határszakaszon 26 migránst fogtak el, embercsempészés miatt négy gyanúsított ellen indult eljárás. Az elmúlt héten az ország területén összesen 808 migránst tartóztattak föl, és kísértek vissza az egyenruhások.

A számok várhatóan nem csökkenek majd, az Európát terhelő migrációs nyomás megsokszorozódik idén, így még inkább felértékelődik a határkerítés és a kormány korábbi bátor döntése annak megépítéséről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra reagálva, hogy a törökök egyes közlések szerint nem tartóztatják fel tovább az Európa felé tartó migránsokat.

Kocsis Máté szerint az Európai Unió nagyobb részének is lassan be kell látnia, hogy a közös határaink védelméért nem meghurcolás jár Magyarországnak, hanem dicséret. Ha a törököknél táborozó több millió ember valóban megindul Európa felé, eddig ismeretlen helyzet állhat elő – emelte ki.

A migrációval és a koronavírussal kapcsolatban a frakcióvezető úgy vélte, a pártok és a média felelőssége hatványozott lesz a következő időszakban. A koronavírus elleni védekezésben a kormány minden eszközt bevetett, ami jelenleg szükséges, és minden további verzióra van cselekvési terv – tette hozzá.

Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap Twitter-üzenetben azt írta, hogy több mint százezer illegális bevándorló kelt át a török határokon az Európai Unió tagállamaiba. Athén és Szófia is cáfolta ezt a közlést. Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket„, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy a rendőrség és hadsereg 9600 illegális határátlépést akadályozott meg Törökországból az Évrosz határfolyó mentén, a görög rendőrség azonban 15 500 esetről számolt be. A görög-török határnál könnygázt is bevetettek a kődobáló migránsok ellen. Athén azt állítja, hogy Törökország nemcsak nem tartóztatja fel a migránsokat, hanem aktívan segíti őket abban, hogy elérjék a határt.

A török területekről érkező illegális bevándorló tömeg Európa-szerte óriási problémát okoz. Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben közölte: Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében.

A Frontex szerint a helyzet egyre csak romlani fog, a következő napokban még inkább elmérgesedik a helyzet, az EU-s külső határ eleve nyomás alatt lévő görög-török szakaszát „tömeges migrációs áramlások” érik el: „Az útnak induló emberek erőteljes áradatát nehéz lesz megállítani, még akkor is, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés„ – írták a Frontex elemzői a die Welt beszámolója szerint.

(Mti/888)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére