Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közel 51 ezer ember oltásához elegendő vakcina érkezik ma

888.hu

2021.01.12. 09:20

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható kedden, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik a Moderna-vakcina első szállítmánya is, ebből 7200 adag jön, amely 3600 ember oltásához elegendő.

A most érkező vakcinákkal folytatódhat az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az egészségügyi dolgozók a kórházi oltópontokon, az idősotthonok lakói az oltócsapatoktól kapják meg a vakcinát.

Magyarország eddig minden hazánkba érkezett vakcinát felhasznált. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg

– írja a koronavirus.gov.hu.

December 26-a és január 4-e között összesen három Pfizer-vakcina-szállítmány érkezett, amely

eddig közel 79 ezer személy oltását tette lehetővé. Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok.

A két oltást természetesen ugyanabból a vakcinából kell elvégezni. A Pfizeré és a Modernáé az alkalmazását és az ellenjavallatokat tekintve igen hasonló.

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) több tízmilliárd forint értékben.

A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy lehetőleg minél több oltóanyag legyen elérhető hazánkban.

A következő hetekben várhatóan újabb szállítmányok érkeznek, és ennek ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. 2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor továbbiak is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes regisztrálni.

Az oltás iránti igényt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. A 60 év feletti nyugdíjasok ezt a számukra levélben megküldött űrlapon is megtehetik, postai úton. Az oltási rendben következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére