Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kövér: mi, magyarok életünkben és sorsunkban összetartozunk

Bertha László

2019.04.27. 13:28

Kövér László szerint a búzaszentelés sok évszázados ünnepének megtartása azt üzeni, hogy "mi, magyarok életünkben, munkánkban és sorsunkban összetartozunk".

Az Országgyűlés elnöke szombaton Esztergomban a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseményén hozzátette, ez az ünnep lélekben közelebb hozhatja egymáshoz a magyarokat. A 2011-ben önkéntesen összeadott 10 tonnából 2018-ra már 583 tonna búza lett, amely 80 000 gyermekhez juttatja el az összetartozás kézzelfogható üzenetét.

A politikus kiemelte, hogy a magyar államnak 2016-tól már volt pénzügyi ereje arra is, hogy gazdaságfejlesztési programot indítson a Kárpát-medencében. Három év alatt 62,5 milliárd forint 111 milliárd forint értékű beruházást tett lehetővé, és csaknem 38 ezer külhoni magyar vállalkozó és gazdálkodó család részesült támogatásban.     Kövér László elmondta, a magyarországi gazdák területalapú támogatása a 2010-es hektáronkénti 46 ezer forintról 2018-ra már 74 ezer forintra nőtt, a vidékfejlesztési programban pedig, 2014-2020 közötti időszakban 1300 milliárd forint biztosított a gazdáknak, ezzel

a kormány Brüsszelben is elvégezte a rá háruló munkát".

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a teljes Magyarországot lefedő, 650 fős falugazdász-hálózatot épített ki. A kormány lehetővé tette, hogy mindez megvalósuljon a külhonban is; 2018-tól Erdélyben 60, Délvidéken 20, Kárpátalján 10, Felvidéken 15, Drávaszögben és Muravidéken pedig egy-egy falugazdász segíti a magyar gazdák munkáját, összekapcsolódását a magyarországi gazdatársadalommal – ismertette.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette 2010 óta a magyar mezőgazdaság kibocsátása folyó áron 63 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 2700 milliárd forintot.

Az esztergomi búzaszentelés a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseménye, melyet a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett. A búzaszentelés szertartásának Európában csaknem kétezer éves hagyománya van. Az első ilyen ünnepeket Libériusz pápa emelte hivatalos rangra, Magyarországon a középkorban vált rendszeressé a búzaszentelés. A jótékonysági kezdeményezés mára egy, az egész Kárpát-medencére kiterjedő karitatív kezdeményezéssé vált. A program keretében a kamara a Kárpát-medence magyarlakta területeiről búzaadományokat gyűjt. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére