Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kövér: Európa problémája Nyugaton van

Bokor Gábor

2019.06.28. 08:54

A visegrádi országok nem a problémát, hanem a megoldást jelentik Európa számára – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a visegrádi négyek parlamenti elnökeinek találkozója és a négy parlament labdarúgócsapatának tornája alkalmából tartott sajtótájékoztatón Poprádon.

Kövér László elmondta: a visegrádi együttműködés nem csupán működik, de mára megkerülhetetlenné is vált az európai uniós politikában. Ehhez hosszú évek kitartó, következetes munkája kellett minden érintett kormány és házelnök részéről is – tette hozzá, megjegyezve, hogy Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia parlamentjeinek együttműködése hozzájárult az érintett országok kormányainak erőfeszítéseihez is.

Miközben a V4-es együttműködés kormányzati szinten is kiválóan működött, és remélhetőleg az EU új intézményi vezetőinek kiválasztásában is eredményes lesz, a visegrádi országoknak azt kell sugározniuk, hogy mi nem vagyunk problémás régió. Európa problémája Nyugaton van

– fogalmazott.

Mindezt a V4-ek szeretnék nem csupán általánosságban, de konkrét kérdésekben is felmutatni – folytatta. Utóbbiakról szólva kifejtette: a kétnapos poprádi esemény első napján kollégáival egyetértettek abban, hogy közös javaslat kidolgozására törekednek, válaszul a digitális világ kihívásaira. Tarthatatlannak nevezte, hogy az állami hatalmak ellenőrzése alól kibújó, ám pénzügyi értelemben azoknál is hatalmasabb cégeknek ma lehetőségük van minden kontroll nélkül, sőt az adott ország törvényeit büntetlenül kijátszva megsérteni az ott élő polgárok személyiségi jogait, beavatkozni akár az érintett tagállam belpolitikai életébe is.

Amíg ebben az unió passzivitást mutat, addig nem lehet alap- és emberi jogvédelemről, politikai szuverenitásról és esélyegyenlőségről beszélni – mutatott rá, kitérve arra, hogy ugyancsak közös álláspont megfogalmazása a cél a klímavédelemben.

Az Európai Tanács legutóbbi ülésén a négyből három visegrádi ország megakadályozta, hogy 2050-re olyan klímacélokat tartalmazó dokumentumot fogadjon el a testület, amely átgondolatlan és tulajdonképpen a politikai blöffök világába tartozó lett volna

– fogalmazott.

Ennek hátterében természetesen nem az van, hogy a V4-ek ne aggódnának a klímaváltozás hatásai és fenyegető következményei miatt – mondta, hozzátéve: Magyarország a 2030-ra vonatkozó klímacélok teljesítésében időarányosan jobban áll, mint kellene, azaz „mi tesszük a dolgunkat”.

Ám a javaslatcsomag következményeit és a célokhoz vezető utat sem gondolták végig kellőképpen a deklaráció előterjesztői – mondta, jelezve: egy ilyen dokumentumot kizárólag hosszas viták után, a tagállamok álláspontját összehangoltan érvényesítve szabad elfogadni. Kövér László említést tett arról is, hogy az Európai Bizottság éppen most hozta nyilvánosságra: megítélése szerint nem igaz az a V4-es felvetés, amely szerint kettős mérce érvényesül a közösségi fogyasztóvédelemben és a közép-európai országok piacait a saját országuknál gyengébb minőségű áruval látják el nyugat-európai cégek.

Miután a visegrádi országok ezt a döntést vitatják, e téren is tovább kell közösen küzdeniük

– hangsúlyozta.

Számos, a Baltikumtól a Balkánig terjedő tágabb térségünket érintő kérdésben a visegrádi együttműködés kiterjesztése is indokolt – vélekedett a házelnök, ezúttal is szorgalmazva az unió nyugat-balkáni bővítését, amely szavai szerint várhatóan októbertől „új lendületet vesz”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ez történt ma

Ez történt ma

Töketlenkedő Karácsony, nyafogó Cseh Katalin, a líbiai erőszaktevő migráns... De azért van jó hírünk is!

Megközelítette a 37 ezret az igazolt fertőzöttek száma Lengyelországban

Egy nap alatt 262 új koronavírusos fertőzöttet jelentettek Lengyelországban, így az igazolt fertőzöttek száma 36 951-re emelkedett – közölte az egészségügy-minisztérium csütörtökön. A halálos áldozatok száma kilenccel nőtt az elmúlt 24 órában, és elérte az 1551-et.

Szlovákiában újra emelkedik a fertőzöttek száma

Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma – derült ki a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

Deutsch: elfogadhatatlan az uniós költségvetés és a helyreállítási alap javaslata

Deutsch: elfogadhatatlan az uniós költségvetés és a helyreállítási alap javaslata

Jelenlegi formájában Magyarország számára elfogadhatatlan úgy az Európai Unió 2021 után érvényes, hétéves, 1100 milliárd eurós költségvetésre, mind a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási alapra vonatkozó európai bizottsági javaslata – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtökön Brüsszelben, az EP plenáris ülésének szünetében.

Szerbiában, bár mégsem vezetnek be kijárási tilalmat, folytatódnak a tüntetések

Szerbiában, bár mégsem vezetnek be kijárási tilalmat, folytatódnak a tüntetések

Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

Cseh Katalin belevörösödött az álhírgyártásba

Cseh Katalin belevörösödött az álhírgyártásba

A Momentum EP-képviselője ismét egy ötéves kislány módjára nyafogott Brüsszelben. Facebook-videójában magából kikelve, szinte az ideg-összeroppanás szélére sodródva sivítozta el unalmas monológját a magyar jogállamiságról, miközben mondandóját csak a szokásos csúsztatások támasztották alá.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére