Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kósa Lajos: A hatóságok felkészültek a fokozódó migrációs nyomásra a déli határszakaszon

Ányos Miklós

2020.02.05. 17:30

A hatóságok felkészültek a fokozódó migrációs nyomásra a déli határszakaszon, hogy mindenképpen garantálják a magyar állampolgárok és a magyar határok biztonságát – mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület szerdai zárt ülése után újságíróknak.

Kósa elmondta, hogy a zárt ülésen a Belügyminisztériumtól, továbbá az érintett szervezetektől és szolgálatoktól kértek tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt január 28-án a röszkei határátkelőnél, amikor 50-60 illegális bevándorló erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni, illetve mire lehet számítani a déli határszakaszon.

Mivel zárt ülést tartottak az elnök sok részletről nem beszélhet, azt ugyanakkor elmondta, hogy a rendőrség és a határon szolgálatot teljesítők helytálltak, meg tudták akadályozni a csoport bejutását az ország területére. Az is világosan látható, hogy szervezett akcióról volt szó, szándékos provokáció történt, melynek vélhetően az lett volna az üzenete, hogy Magyarországon keresztül be lehet jutni a schengeni térségbe.

A déli határon azért is tapasztalható fokozottabb nyomás, mert a horvát társszervek rendkívül határozottan lépnek fel az illegális migránsokkal szemben, és így kevésbé próbálkoznak azzal, hogy Horvátországon keresztül jussanak az Európai Unió más országaiba.

A bizottsági ülésen egyértelműen kiderült, hogy a jövőben is lehet számítani hasonló szervezett akciókra, a magyar kormány pedig megtette a határ megerősítéséhez szükséges intézkedéseket. Kósa arról is beszélt, hogy az európai országokban komoly hálózat szerveződött az illegális határátlépések segítésére. A hálózat mindenekelőtt olyan emberekből áll, akik korábban migránsként érkeztek európai országokba, majd legális státuszt szereztek. Ez is jelzi, milyen biztonsági kockázatot jelent, ha a Közel- és a Távol-Keletről, Afrikából a migránsok ellenőrzés nélkül Európába jutnak.

Az illegális migráció szervezése ma már nagyobb bevételt jelent a szervezett bűnözésnek, mint a kábítószer-kereskedelem. Bizonyos országokban, a jobb élet reményében útnak indulóknak, szinte utazási irodaként kínálják a szolgáltatásokat, azt, hogy kit hogyan, milyen közlekedési eszközzel vagy éppen hamis útlevéllel tudnak eljuttatni az Európai Unióba.

A déli határszakasszal kapcsolatban pedig azt közölte a bizottsági elnök, hogy az elmúlt másfél hónapban tapasztalható migrációs nyomást jól példázza, hogy embercsempészéssel összefüggésben idén januártól eddig négyszer annyi őrizetbe vétel történt a rendőrség adatai szerint, mint az előző év hasonló időszakában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére