Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kormányzati pozícióban is csúcson a Fidesz-KDNP

Dr. Erdős Gergely

2019.05.30. 17:58

A vasárnapi EP-voksoláson folytatódott az elmúlt években kirajzolódó trend: az agonizáló ellenzék mellett a Fidesz-KDNP európai tekintetben is példátlan arányú győzelmet aratott. Kérdésként merül fel, hogy mennyire tekinthető kivételesnek e politikai szituáció, és mivel magyarázható a magyar kormánypártok töretlen népszerűsége.

Általános tételként állapíthatjuk meg, hogy kormányzati pozícióban jóval nehezebb az építkezés, a politikai népszerűség fenntartása, illetve növelése, míg ellenzékben – világosan megfogalmazott üzenetek és ezeket képviselni tudó, hiteles politikusok mellett – alapvetően több lehetőség kínálkozik a szavazatszerzésre. E megállapítás egyenes következménye a nemzetközi kontextusban is kirajzolódó kép: a kormányzati ciklus közben megrendezett választásokból (legyen szó akár európai parlamenti, önkormányzati vagy előrehozott parlamenti megmérettetésről) általában az ellenzéki formációk szoktak profitálni. A jelenség hátterében az áll, hogy hatalmi pozícióban már egyetlen félresikerült intézkedés is alkalmas lehet arra, hogy akár visszafordíthatatlanul megtépázza a kormányzó pártok népszerűségét, míg ellenzékből lényegében a politikai felelősség terhe nélkül lehet kritizálni, nehezen betartható ígéreteket hangoztatni, melyek legrosszabb esetben is csak később üthetnek vissza az ezeket megfogalmazó politikai erőkre. Azonban ha górcső alá vesszük a 2014-es és 2019-es EP-választások hazai eredményét, és e két időpont között eltelt időszakot, azt láthatjuk, hogy a kormánypártok képesek voltak megtörni e dogmákat.

2014 sűrű választási év volt Magyarországon, hiszen szűk fél éven belül három országos választásra is sor került. Az országgyűlési választásokon a kormánypártok közel 3 millió szavazatot szereztek, amellyel megsemmisítő csapást mértek a félig-meddig összefogott ellenzékre. Az uniós voksolásra mindössze másfél hónappal később került sor, amely hasonló eredménnyel zárult. E győzelembe – egyéb tényezők mellett – vitathatatlanul közrejátszott a jól ismert „győzteshez húzás” jelensége is, az országgyűlési választásokon érvényesülő lendületet tovább tudták gördíteni a kormánypártok az uniós voksolásra is. Összességében tehát a politika működési logikájának törvényszerűségei is a Fidesz-KDNP malmára hajtották a vizet.

A jelenlegi európai parlamenti választásokra ugyanakkor már alapvetően más politikai körülmények között került sor. A Fidesz-KDNP kormányzásának a tizedik évében járunk, a jelenlegi ciklusból pedig már több mint egy év eltelt: a kormányzó erők már kellőképpen távol kerültek tavalyi országgyűlési győzelmüktől, az ellenzék pedig az akkor elszenvedett kudarcától, így az elméleti lehetőség megnyílt a politikai erőviszonyok gyökeres, a Fidesz-KDNP-t is érintő újrarendeződéséhez, ami viszont elmaradt.

A kormánypártok számára tehát az előbb felvázolt tényezőknél fogva kedvezőbb klímájú volt a 2014-es EP-választás, idén mégis, még az ezen elért eredményükhöz képest is jelentős áttörést könyvelhettek el: több mint 600 ezerrel növelték szavazóik számát (amely több, mint amennyi voksot összesen kapott a másodikként befutó Demokratikus Koalíció), ráadásul az ellenzék számára hagyományosan kedvezőbb terepnek számító Budapesten is 53 ezerrel több szavazatot gyűjtöttek be, mint 5 évvel ezelőtt. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 2004-ben és 2009-ben az akkor regnáló szocialisták és szabad demokraták rendkívül gyengén szerepeltek az uniós voksolásokon, kormányzati pozícióból képtelenek voltak áttörni azokat az akadályokat, melyeket ezúttal a Fidesz-KDNP sikerrel vett.

Hogy miért maradt el az ellenzék által már hosszú ideje várt „gátszakadás”, az alapvetően két, egymással összefüggő tényezővel magyarázható. A kormánypártok egy határozott, koherens Európa-vízióval vágtak neki a választásoknak: meghallva a magyar választók többször kinyilvánított, egyértelmű akaratát, nyilvánvalóvá tették, hogy komoly változásokra van szükség a jelenlegi brüsszeli politizálás irányvonalában, különösképpen a migrációs válság kezelésében. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki erők tovább folytatták a valósággal vívott küzdelmüket és azt a fajta politizálást, amelyet a magyar választók, de még a saját szavazóik meghatározó többsége is elutasít: egy globalista, bevándorláspárti, Brüsszelben Brüsszelt és nem a magyarokat képviselő irányvonal mellett köteleződtek el. A választók üzenete tehát egyértelmű volt vasárnap: nem kérnek olyan pártokból, amelyek a legfontosabb közéleti kérdésekben az össztársadalmi konszenzust felrúgva politizálnak.

Forrás: Századvég

 

A szerző a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az álló óra is naponta kétszer a pontos időt mutatja: a katolikus hitért életüket feláldozó emberek előtt tisztelgett Ferenc pápa

Az egyházfő Thaiföldön azt szorgalmazta, hogy a helybeliek ne tekintsenek külföldi vallásként a kereszténységre.

142 éve született Ady Endre – az egyik legszebb versével emlékezünk rá

142 éve született Ady Endre – az egyik legszebb versével emlékezünk rá

A magyar irodalom egyik legnagyobb alakja 1877. november 22-én látta meg a napvilágot.

Ilyen ez a diktatúra: több mint 1200 milliárdos lehet a kiskereskedelem forgalma az ünnepi szezonban

Ilyen ez a diktatúra: több mint 1200 milliárdos lehet a kiskereskedelem forgalma az ünnepi szezonban

Megkezdődött az év legforgalmasabb időszaka a kiskereskedelemben, az ünnepi szezonban több mint 1200 milliárd forintos forgalommal számol a piac – írta a Magyar Nemzet pénteken.

Orbán Viktor: Várhelyi Olivér kinevezése az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere

Orbán Viktor: Várhelyi Olivér kinevezése az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere

A miniszterelnök a közrádióban fejtette ki a gondolatait péntek reggel.

Csaknem félmillió, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező afgán migráns tért haza idén

Csaknem félmillió, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező afgán migráns tért haza idén

Több mint 464 ezer „nem dokumentált” afgán migráns tért haza Pakisztánból, Iránból, Törökországból és az Európai Unióból az idei évben – tájékoztatott a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön.

Nemsokára bármelyik öltözőben szembejöhet egy transznemű

Nemsokára bármelyik öltözőben szembejöhet egy transznemű

Egy chicagói úszó gimnazistalány könnyek között panaszkodott a transzneműekre, miután engedélyezték nekik, hogy korlátlanul használhassák bármelyik öltözőt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére