Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kormányinfó: március 1-jéig maradnak a korlátozások

888

2021.01.28. 11:45

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, hogy bármilyen enyhítés újabb hullámhoz vezethet, és újabb szigorításhoz.

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy

más országokban szigorúbb szabályok vannak érvényben, mert ott már elkezdődött a harmadik hullám.

Hozzátette, hogy ezt Magyarország szeretné elkerülni.

Elismerte, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszöni, hogy a magyar társadalom nagy többsége betartja azokat.

Ennek köszönhető, hogy sikerült a vírus terjedését megakadályozni”

– mondta.

Továbbá megköszönte az orvosok, az egészségügyi dolgozók és a szociális ágazatban dolgozók utóbbi időben elvégzett munkáját.

Bejelentette, hogy bármilyen lazítás még nem időszerű, ezért

a novemberben meghozott intézkedéseket március 1-jéig meghosszabbítják.

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve ha van elég vakcina.

Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány a következő napokat és heteket is arra fogja áldozni, hogy a legtöbb vakcinát tudja beszerezni.

Ismertette, hogy az Európai Uniótól kapott vakcinák száma „rendkívül alacsony”. A Pfizer ez idáig 27 millió adag oltóanyagot szállított világszerte, ebből az USA kapott 13 milliót, Izrael 2,7 milliót, míg az Európai Unió összesen csupán 8,5 milliót.

Az Európai Unió le van maradva, nem lehet arra várni, hogy a közös beszerzésből elegendő mennyiségű vakcina érkezzen Magyarországra – tette hozzá a miniszter, így szerinte más oltóanyagokra is szükség van.

Az orosz szérummal kapcsolatban elmondta, hogy az egy biztonságos vakcina, a legjobb technológiával készült, így már engedélyezték. Hozzátette, hogy a Német Szövetségi Hivatal is foglalkozik ennek az engedélyezésével. Emlékeztetett: Oroszországgal szerződést is kötöttünk, ha betartják az abban foglalt vállalásukat, akkor február végéig 300 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik hazánkba.

Ismertette továbbá, hogy a kínai vakcinának is kifejezetten jó a hatóanyaga, már 15 millió személyt oltottak be vele. A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcina, amellyel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt.

Ettől persze még a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog – magyarázta Gulyás Gergely, aki kitért arra, hogy felgyorsítják a nehéz helyzetbe került vendéglátósok bértámogatását.

Amikor lazítás lesz – reméljük, minél előbb –, először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni – szögezte le a tárcavezető.

Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere soron kívüli beoltása kapcsán a miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére