Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kormányinfó: Karácsony Gergely megváltoztatta álláspontját

Filipp Dávid

2020.05.07. 12:05

A kormány kész tárgyalni Budapest újraindításával kapcsolatban – hangzott el a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy hétfőn kezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza. Szólt arról is, hogy a fertőzés lassult, csökkent az új fertőzöttek száma, de továbbra is megfigyelhetők a területi különbségek. Ismertetése szerint Budapesten és Pest megyében 1240 aktív fertőzött van, míg vidéken 726.

Gulyás arra kért mindenkit, hogy tartsa be a kormány vagy adott esetben az önkormányzatok által bevezetett szabályokat, így például hordjanak szájmaszkot a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban. Ezután megköszönte az önkormányzatoknak az együttműködést. Közlése szerint Fürjes Balázs államtitkár egyeztetett Budapest főpolgármester-helyettesével, akivel megállapodtak, hogy hamarosan újra összeülhet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Gulyás elmondta, hogy több megyei jogú város polgármesterével is találkozott.

Elmondása szerint Karácsony Gergely főpolgármester megváltoztatta korábbi álláspontját, és már úgy gondolja, hogy az élet újraindítása Budapesten is szükséges lenne.

Várjuk, hogy a főpolgármester ezt egyértelművé tegye. Ezt megteheti e-mailben, Facebook-üzenetben, nyílt levélben, drótpostán, bármilyen formában

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nyitottak a tárgyalásra.

Ismertetése szerint a Budapesten és Pest megyében élők is elhagyhatják a lakhelyeiket, elmehetnek vidékre. Arra kért mindenkit, hogy ha így tesznek, akkor mindenképp tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Elmondta, hogy az érettségi első szakaszát sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani, így nem volt igazuk azoknak, akik azt mondták, hogy ilyen körülmények között ezt nem lehet megtartani.

A nehezén túl vagyunk

– mondta.

Gulyás szerint a kormány áttekintette a gazdaságvédelmi akcióterv helyzetét. A támogatási programok elindultak, a munkahelyvédelmi támogatás során 3 ezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát. Véleménye szerint egy hét alatt ez komoly eredmény, azt mutatja, hogy a vállalkozások számítottak erre, igénybe veszik a támogatásokat, cserébe pedig garanciákat vállalnak a munkahelyek megtartására.

Ma ez a legfontosabb, hogy a munkahelyeket meg tudjuk tartani, ha szükséges, akkor pedig újakat tudjunk létrehozni

– fogalmazott Gulyás.

Ismertetése szerint a vállalkozások számára az Európai Unió lehetővé tette, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtson a kormány 800 ezer eurós felső küszöb mellett. Ennek feltétele, hogy legalább ennyit a vállalkozásnak is vállalnia kell mint pluszberuházás.

Több mint 50 milliárd forintot tudnak kifizetni, de ennek megemeléséről még dönteni fog a kormány.

Kiemelte: annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz.

Éppen ezért további döntéseket hoztak:

  • megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, most 90 ezren vesznek ebben részt,
  • az állam felnőttoktatást és átképzést fog finanszírozni,
  • a honvédelmi minisztérium megnöveli a szerződéses honvédek számát.

Kiemelte: az álláskeresési támogatás 4 hónapra jár, azt szeretnék, hogy ennél tovább senki se legyen munka nélkül.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a bérleti jogviszony meghosszabbodik a veszélyhelyzet végéig, és ez a magánszemélyekre is kiterjed, így senki nem kerülhet az utcára.

Ismertetése szerint a kormány minden, a nemzetiségek jogát erősítő kezdeményezést támogat. Kijelentette, hogy ő az elsők között írta alá a nemzeti régiók megerősítéséről szóló kezdeményezést, és most is arra buzdított mindenkit, hogy támogassa ezt a fontos törekvést.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy most az alapellátást és a járóbeteg-ellátást állították helyre. A cél pedig az, hogy az egészségügyben is helyreálljon a megszokott rend. Közlése szerint eddig sikeres volt a felkészülés az egészségügyben. A lélegeztetőgépekről azt mondta, hogy várhatóan lesz egy második hulláma a járványnak ősszel, és vakcina még mindig nincsen, így a biztonságot szolgálják az eszközök.

Ismertetése szerint Magyarországon a koronavírusból felgyógyult legidősebb beteg 97 éves volt.

Gulyás Gergely kérdésre azt is elmondta, hogy a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonban nagyon sokan betegedtek meg, minden tizedik fertőzött az otthonból kerül ki. Véleménye szerint mindenképpen felelősöket kell keresni ebben az ügyben. Ez egy hatósági vizsgálat, nem politikai kérdés. Elmondása szerint az a baj, hogy a megbetegedések és a halálesetek számát tekintve súlyos mulasztások történtek az intézményben.

Ismertette, hogy minden jogalap nélkül támadta a nemzetközi közvélemény a hazai koronavírus-törvényt. Elmondása szerint minden uniós előírásnak megfelelt a magyar szabályozás, és ezek alapján Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének bocsánatot kellene kérnie.

Gulyás szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy mekkora recesszió vár az országra, de a kormány egy kicsit optimistább, mint az Európai Bizottság.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy legkésőbb júniusban a belföldi turizmus is meg tud indulni. A jelenlegi szabályok május 18-ig érvényben maradnak. Ismertetése szerint Novák Katalin államtitkár fog javaslatot adni a kormánynak arra, mi lesz a nyári gyerektáborokkal.

Gulyás szerint tegnap végezték el a legtöbb tesztet, 6 ezer mintát vettek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére