Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Komoly slamasztikába kerülhetnek Gyurcsányék

Nagy Gábor

2017.10.28. 12:00

Az ügyészség 2018. február 23-ig meghosszabbította az uniósforrás-kezelés 2010 elõtti kiszervezése miatt indult eljárást. A botrányban a Gyurcsány-Dobrev család is érintett lehet.

Továbbra is fokozott ügyészi felügyelettel, egyelőre azonban ismeretlen tettes ellen zajlik a nyomozás az ún. EMIR-ügyben.

Az ügy – amely a Gyurcsány-korszakhoz, s lehet, hogy a családi vállalkozásukhoz is köthető – lényege az, hogy az Európai Bizottság (EB) 18 milliárd forintot követel vissza Magyarországtól, mert az Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer (EMIR) kiépítésekor szabálytalan közbeszerzések történhettek. A kifogásolt időszakban a néhai szocialista képviselő, Komáromi András által alapított Welt 2000 Kft.-vel a megállapodásokat állami részről a később a Gyurcsány-féle Altus vezetői, Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, valamint Heil Péter kötötték meg.

A Magyar Hírlap szombati számában azt írja, a Fővárosi Főügyészség az ügy nyomozási határidejét 2018. február 23-ig meghosszabbították.

A főügyész korábban azt mondta: több mint tizenhétmilliárd forintos kárt okozhattak a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselői 2003 és 2008 között.

Emiatt Lázár János miniszter tett feljelentést, az eljárás pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, fokozott ügyészi felügyelettel, a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályánál.

Budai Gyula – volt elszámoltatási kormánybiztos – a lapnak elmondta: megkerülhetetlen a Gyurcsány-Dobrev család felelőssége a korrupciós botrányban; vitathatatlan, hogy nem volt nyílt közbeszerzés, sem nyilvános pályáztatás, sőt, kifejezetten kijelölték a feladatra a Welt 2000 Kft.-t. A cégen 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás ment át, ennyit kezelt az EMIR.

A 2010-es kormányváltás után az állam évekig próbálta megszerezni a kiemelt jelentőségű feladatot ellátó céget, illetve a program lényegét adó forráskódot, de erre csak 2014 végén kerülhetett sor.

Dobrev és Heil eddig tagadta a neki felrótt cselekményeket, mindkettejük szerint minden rendben volt a monitoringrendszerrel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére