Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt"

Bertha László

2019.04.08. 16:00

A külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan Ukrajna újabb magyarellenes provokációja.

Ahogyan arról szombaton beszámoltunk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette hétfőre a budapesti ukrán nagykövetet, miután Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét kitiltották Ukrajnából. Ennek kapcsán a tárca a mai nap közölte az MTI-vel, hogy

a leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok.”

A külügyminisztérium szerint Magyarország „a tisztességtelen ukrán lépések ellenére” többfajta egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának,

az ukrán vezetők viszont a magyarokat ellenségnek tekintik, ez felháborító és elfogadhatatlan.”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton közölte, hogy másfél évre kitiltották Ukrajnából. Az RMDSZ elnöke Ungvárra szeretett volna eljutni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincadik évfordulójára, de az ukrán határon egyórás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be Ukrajnába. Magyarázatot nem adtak a belépése megtagadására.

Kelemen Hunor a magyar közmédiának hétfőn úgy nyilatkozott, hogy soha nem sértette meg az ukrán államot, akkor sem, amikor két éve – több román képviselőhöz hasonlóan – maga is határozottan szót emelt az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény miatt.

Az RMDSZ elnöke hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől a történtekre, továbbá európai szervezeteket is tájékoztatott arról, hogy szombaton az ukrán határrendészet minden magyarázat nélkül megakadályozta belépését Ukrajnába, román diplomata-útlevelébe pedig bepecsételték, hogy 2020. október 13-ig kitiltották a szomszédos országból.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére