Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiemelt beruházásként újulhat meg a kelenföldi indóház

888 - MTI

2021.02.10. 12:30

A kelenföldi indóház épületének rekonstrukcióját a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek alapján a kormány kedd este megjelent rendelete minősítette kiemelt beruházássá.

 

A jogszabály rendelkezik az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról – közölte az MTI-vel szerdán a Közlekedési Múzeum.

Budapest-Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye kap helyet, az épület így megmenekül a pusztulástól, és színvonalas műemléki helyreállítása is megtörténik

– hangsúlyozza a közlemény.
Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, egy vasúttörténeti kiállítás részeként. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd.

Az épület környezetében vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tartanak, az épület pedig kiegészül egy kilátópontként, trainspotterhelyként is szolgáló új terasszal, valamint a tervek szerint egy bisztró is helyet kap az indóházban. Az épület előtti területen az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni

– közölte a Közlekedési Múzeum.

Mint a közlemény emlékeztet, az 1884-ben épült kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt azonban az elmúlt években teljesen elveszítette funkcióját, kiköltözött belőle a MÁV-pénztár, és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják.

A kormány egy évvel ezelőtt hagyta jóvá a Közlekedési Múzeum koncepcióját az épület megmentésére. Kelenföld az ország egyik legforgalmasabb vasútállomásaként kitűnő helyszín arra, hogy az itt létesülő kiállítás bemutassa Budapest és a vasút kapcsolatának 175 éves történetét és az előttünk álló kihívásokat és lehetőségeket”

– idézi a közlemény Vitézy Dávidot, az intézmény főigazgatóját.

A Közlekedési Múzeum az Építész Stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével, amely az eredeti épület műemléki jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett azt az új funkcióknak megfelelő kortárs elemekkel egészíti ki.
Mint közölték, a kiállítási tartalom tervezését a Közlekedési Múzeum megkezdte, a következő hónapokban a részletek kidolgozása zajlik. A Kelenföldi pályaudvar mint városi és vasúti tér biztosan meghatározó szerepet kap majd a tematikában, amelyben a múzeum nemcsak a vasút történeti szerepét, múltját, jelenét és jövőjét kívánja bemutatni, hanem a helyszínhez kapcsolódó emlékeket, történeteket is.

Ezért a Közlekedési Múzeum várja a kelenföldi indóházhoz kapcsolódó régi képeslapokat, fényképeket, egyéb tárgyi emlékeket és történeteket, valamint a leendő kiállítóhely programjaival kapcsolatos javaslatokat.

A közlemény felidézi: 2019 őszén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hoffmann Tamás, a XI. kerület akkori polgármestere, hogy a Közlekedési Múzeum mentheti meg az állomásépületet.

Az akkor létrejött megállapodás nyomán 2020-ban a Miniszterelnökség 100 millió forinttal, Újbuda önkormányzata pedig – az előző kerületvezetés által tett ígéretet betartva – 20 millió forinttal támogatta a tervezést és a beruházás előkészítését.

Az elkészült tervek elnyerték az önkormányzat támogatását, miután a múzeum bemutatta a koncepciót László Imre polgármesternek. A kelenföldi indóház megmentését és az elkészült terveket Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője is támogatásáról biztosította.
A tartalomfejlesztésen túl a következő feladat az építési engedélyezés és a kivitelezési közbeszerzés kiírása – áll a múzeum közleményében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fegyőr a magyar focit szarozza, Karácsony pedig újabb hazudozásba kezdett

Fegyőr a magyar focit szarozza, Karácsony pedig újabb hazudozásba kezdett

Szurkolólázban ég az egész főváros, Biden Oroszországot fenyegeti és a baloldali szabotázs ellenére is sikeresen megszavazták a pedofilellenes törvénycsomagot.

A portugálok az utolsó tíz percben döntötték el, 3-0 az Európa-bajnoknak

84 percig tartotta magát a magyar csapat, majd a portugálok nem kegyelmeztek. Az eredmény nem tükrözi, hogy mi történt a meccsen. Jól harcoltatok srácok, büszkék vagyunk rátok!

Egészségügy: Gyurcsány magyarszívató ostobaságai

Egészségügy: Gyurcsány magyarszívató ostobaságai

Ne vessen meg a kedves olvasó, de legutóbb nagyon odavoltam Gyurcsány parlamenti felszólalásától. Ha rajtam múlt volna, én is azt tanácsoltam volna neki, csak rajta, rajta, beszéljen részletesen arról, hogy kormányra kerülésük esetén ismét bevezetnék a fizetős egészségügyet. Jelezve, hogy tényleg a múlt akar visszatérni Magyarországra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére