Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kezdődik a Hableány kiemelése

Nagy Gábor

2019.06.11. 07:03

A pontos ütemterv egyelőre nem ismert.

Kedd reggel megkezdődik a Hableány nevű sétahajó kiemelése a Dunából. A hajó május 29-én süllyedt el, miután a Margit híd lábánál összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval. A magyar sétálóhajó hét másodperc alatt elmerült, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral és a kétfős magyar személyzettel. A tragédiát heten élték túl.

A Clark Ádám úszódaru a Margit hídnál 2019. június 11-én, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének előkészítésekor. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították | MTI/Balogh Zoltán

A hajó kiemelését a Duna magas állása és erős sodrása hátráltatja. A mentési szakemberek úgy fogalmaztak: először ki kell egyenesíteni a hajótestet, majd a daruk bevetésével elkezdik megemelni a hajót. Ha a hajó megfelelő vízmagasságba kerül, a búvárok beúsznak a fedélzetre.

Az első emelés akkor ér véget, amikor az ablak alsó éle vízszintbe kerül. A második fokozat az utastéri ablakok víz felé emelése, majd megkezdik a víz szivattyúzását. Ha ez megtörtént, és a roncs teljesen kiemelhető törés, roncsolás nélkül, akkor a már most ott parkoló uszályra rakják majd fel.

A kiemelés folyamata hat órán át is eltarthat, pontos ütemterv nincsen.

MTI | Mohai Balázs

Frissítés: az élő felvételeken már látható a kapitányi híd teteje. Vagyis sikerült összeroppanás nélkül a felszínre emelni a Hableány roncsát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére