Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kevesebb vakcinát szállított a Moderna, ezért át kell dolgozni az e heti oltási tervet

888

2021.02.01. 14:14

Miután vasárnap a vártnál kevesebb vakcina érkezett, át kellett dolgozni az e heti oltási tervet – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy 18 ezer Moderna-vakcina érkezésére számítottak, de kevesebb mint 11 ezer jött. Jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a lehetőségeket. Ezzel együtt leszögezte: mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása.

A héten 85 410 adag Pfizer-vakcinát várnak. Számítani lehet továbbá Moderna-oltóanyagok érkezésére is, de a vasárnap tapasztalt bizonytalanságokra hivatkozva ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos.
Müller Cecília hangsúlyozta: minden vakcina, amit gyártanak, megvéd a súlyos megbetegedéstől, a súlyos szövődmények kialakulásától, a kórházba kerüléstől és a halálos kimeneteltől.

Az operatív törzs arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be a hatályban lévő védelmi intézkedéseket – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„Nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében közösen elért eredményeket közösen meg is tartsuk” – tette hozzá Gál Kristóf alezredes. A szóvivő beszámolt arról, hogy bár a veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, gyűlést tartani, vasárnap délre a budapesti Hősök terére magánszemélyek gyűlést jelentettek be, amelyen többen is megjelentek. A rendőrök a gyűlésen tartózkodókat igazoltatták, majd figyelmeztették, a gyűlés szervezői és megtartói ellen pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek. A maszkviselés szabályainak megsértése miatt két emberre helyszíni bírságot szabtak ki, négyet pedig feljelentettek.

Az alezredes tájékoztatása szerint a hétvégén 607 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így már 22 550-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.
Gál Kristóf elmondta: 523-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, 20 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 64-en pedig bevásárlóközpontban, egyéb zárt helyen nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 236 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 598 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: a hétvégén a rendőrök a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1532 emberrel szemben intézkedtek, közülük egy ember a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést szegte meg. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom idején már 32 052 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben – mondta Gál Kristóf.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, pénteken, szombaton és vasárnap a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 228 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 794-szer intézkedtek.

Vasárnap 8105 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 13 810-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1698-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Arra a kérdésre, hogy fellépnek-e a közösségi felületeken a vakcinákról valótlanságokat megjelentetőkkel szemben, azt mondta: a rendőrség folyamatosan monitorozza az interneten megjelenő tartalmakat és számos lakossági jelzés is érkezik hozzájuk.
Közölte, az adott tartalmakkal kapcsolatban a rendőrség mindig azt vizsgálja, megvalósul-e bűncselekmény. Az ugyanis, hogy valakinek egy tartalom eléri vagy meghaladja az ingerküszöbét, még nem jelenti azt, hogy jogsértés is megvalósul – mondta. Hozzátette: ha ez mégis megtörténik, akkor a rendőrség minden alkalommal megteszi a szükséges intézkedéseket, és arra is lehetőség van, hogy a kifogásolható tartalmat a szolgáltatón keresztül elérhetetlenné tegyék.

Arra kérte az állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek, mielőtt egy tartalmat megosztanak a közösségi felületeken, mert egy álhír megosztásával nemcsak súlyosan akadályozhatják a védekezést, de jogsértést is elkövethetnek, ami rendőri eljárást vonhat maga után.

 

MTI

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Azt gondolná az ember, hogy van egy határ, amit már nem lépnek át, de minden alkalommal bizonyítják, hogy nincs ilyen.

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntetették a légitársaságot

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntetették a légitársaságot

A kormány pedig előre közölte, hogy nem lehet áthárítani az extraprofit-adót az utasokra. A Ryanair a tettéért most drágán megfizet.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Életbe lépett a tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért – jelentette a helyi média hétfőn.

Nagyot bukott a baloldal az időköziken a Fidesz jelöltjeivel szemben (ismét)

Nagyot bukott a baloldal az időköziken a Fidesz jelöltjeivel szemben (ismét)

Ambrus István független jelöltet választották polgármesternek vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon. Pedig Márki-Zay Péter még kampányolt is a másik jelölt mellett, de a „Kapitány” ezúttal se járt sikerrel. Ez (sem) az ő és a baloldal hétvégéje. Ám ez még nem minden: Orosházán is jobboldali jelölt nyert!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére