Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kétmillió dolgozó kap fizetésemelést

Sümeghi Lóránt

2016.11.24. 06:28

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében ma írják alá a szociális partnerek a kedden megkötött bérmegállapodást, amelynek értelmében jövõre 15 százalékkal nõ a minimálbér és 25 százalékkal emelkedik a bérminimum, a munkaadói járulék pedig öt százalékponttal csökken.

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében ma írják alá a szociális partnerek a kedden megkötött bérmegállapodást, amelynek értelmében jövőre 15 százalékkal nő a minimálbér,  25 százalékkal emelkedik a bérminimum, a munkaadói járulék pedig öt százalékponttal csökken – írja a Magyar Idők.

Az egyezség tartalmazza még azt is, hogy 2018-ban további 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és 12 százalékkal a szakmunkás bérminimum, a járulék pedig legalább két százalékponttal csökken. A lap számítása szerint

a döntés a következő két évben majdnem kétmillió munkavállalót érint.

A minimálbér jövőre bruttó 127 650 forint lesz, 2018-ban pedig 137 862 forintra nő, miközben a garantált bérminimum 2017-ben bruttó 161 250 forintra, majd 180 600 forintra emelkedik. A két tétel közvetlenül 1,2 millió dolgozót érint, ők vagy minimálbéren, vagy szakmunkás bérminimumon dolgoznak.

Érdemes megjegyezni, hogy több elemző szerint is a béremelésben közvetlenül érintetteken kívül mások fizetése is magasabb lesz a közeljövőben. A munkaerőhiány, az elvándorlás, valamint a környező országok magasabb bérezése egyre inkább rászorítja a vállalkozásokat a jelenleginél nagyobb összegek kifizetésére, amihez jó alapot jelent a munkaadói járulék, valamint a társasági adó csökkentése.

Az efölötti bérkategóriában – tehát abban a körben, ahol a fizetés 160 ezer és 180 ezer forint között van – további 300 ezer embernek kell megemelni a bérét, hogy eltávolodjon az új bérminimum összegétől. A munkáltatóknak a bérfeszültségek elkerülése érdekében még az eggyel feljebb eső bérkategóriában is növelniük kell a fizetéseket, ami hozzávetőleg 300 ezer ember megélhetésén segít – emlékeztet a lap.

A béremelési program megvalósításával a négynél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél 1,8 millió munkavállaló bére biztosan nő majd a következő két évben. A négy fő alatti vállalkozásoknál további 200 ezer ember lehet érintett, de mivel közülük sokan önfoglalkoztatók, pontos adatok nem állnak rendelkezésre.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Menekülni próbált a Hableány kapitánya a katasztrófa elől

Az utolsó pillanatban még menekülni akarhatott a Hableány kapitánya a katasztrófa elől.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

Erről szólhat a mai nap!

Este 7:59

Este 7:59

Ezek voltak ma a legfontosabbak.

Csoportosan megerőszakoltak egy 18 éves lányt, bíróság elé állnak a szíriai migránsok

Bíróság elé állnak Freiburgban a szíriai migránsok, miután egy diszkó mellett csoportosan megerőszakoltak egy 18 éves német lányt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére