Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kétmillió dolgozó kap fizetésemelést

Sümeghi Lóránt

2016.11.24. 06:28

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében ma írják alá a szociális partnerek a kedden megkötött bérmegállapodást, amelynek értelmében jövõre 15 százalékkal nõ a minimálbér és 25 százalékkal emelkedik a bérminimum, a munkaadói járulék pedig öt százalékponttal csökken.

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében ma írják alá a szociális partnerek a kedden megkötött bérmegállapodást, amelynek értelmében jövőre 15 százalékkal nő a minimálbér,  25 százalékkal emelkedik a bérminimum, a munkaadói járulék pedig öt százalékponttal csökken – írja a Magyar Idők.

Az egyezség tartalmazza még azt is, hogy 2018-ban további 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és 12 százalékkal a szakmunkás bérminimum, a járulék pedig legalább két százalékponttal csökken. A lap számítása szerint

a döntés a következő két évben majdnem kétmillió munkavállalót érint.

A minimálbér jövőre bruttó 127 650 forint lesz, 2018-ban pedig 137 862 forintra nő, miközben a garantált bérminimum 2017-ben bruttó 161 250 forintra, majd 180 600 forintra emelkedik. A két tétel közvetlenül 1,2 millió dolgozót érint, ők vagy minimálbéren, vagy szakmunkás bérminimumon dolgoznak.

Érdemes megjegyezni, hogy több elemző szerint is a béremelésben közvetlenül érintetteken kívül mások fizetése is magasabb lesz a közeljövőben. A munkaerőhiány, az elvándorlás, valamint a környező országok magasabb bérezése egyre inkább rászorítja a vállalkozásokat a jelenleginél nagyobb összegek kifizetésére, amihez jó alapot jelent a munkaadói járulék, valamint a társasági adó csökkentése.

Az efölötti bérkategóriában – tehát abban a körben, ahol a fizetés 160 ezer és 180 ezer forint között van – további 300 ezer embernek kell megemelni a bérét, hogy eltávolodjon az új bérminimum összegétől. A munkáltatóknak a bérfeszültségek elkerülése érdekében még az eggyel feljebb eső bérkategóriában is növelniük kell a fizetéseket, ami hozzávetőleg 300 ezer ember megélhetésén segít – emlékeztet a lap.

A béremelési program megvalósításával a négynél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél 1,8 millió munkavállaló bére biztosan nő majd a következő két évben. A négy fő alatti vállalkozásoknál további 200 ezer ember lehet érintett, de mivel közülük sokan önfoglalkoztatók, pontos adatok nem állnak rendelkezésre.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére