Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két településen elmaradhat a polgármester-választás

Sümeghi Lóránt

2019.09.18. 08:08

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala szerint két településen egyetlen polgármesterjelöltet sem jelentettek be a szeptember 9-ei határidőig, így ott elmaradhat a polgármester-választás.

Az NVI tájékoztató oldala szerint a Zala megyei Lakhegy és a Veszprém megyei Balatonszepezd az a két település, ahol egyetlen polgármesterjelöltet sem regisztráltak a választási rendszerben.

Lakhegyen ezenkívül képviselőjelöltet sem regisztráltak, ahogyan nincs bejelentett képviselőjelölt a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson sem, így ott is elmaradhat a képviselő-választás. A jelenlegi adatok szerint elmaradhat a képviselő-testület választása a Baranya megyei Apátvarasdon is, ahol ugyan van három nyilvántartásba vett jelölt, de négy képviselőt kellene választani, és ha nincs megfelelő számú jelölt, a választás nem tartható meg.

A tízezret is meghaladja az átjelentkezettek száma

Több mint tízezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.

Emlékezetes, öt évvel ezelőtt 18 461-en jelezték előre, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni. A választáson csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki legkésőbb a választás kiírása előtt legalább harminc nappal (vagyis június 26-ig) létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezési kérelmeket október 9-én 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához. Fontos tudni, hogy az átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek „utazó voksok”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére