Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két hét múlva minden számlát lát az adóhivatal

888.hu

2021.03.18. 06:30

Április 1-jétől minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is, lát az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított három hónapos szankciómentes időszak – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
Bevált a szankciómentes időszak, a vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a lakossági számlák adatai is továbbíthatók

– mondta az államtitkár.
Az adóhivatal adatai szerint március elején 871 ezer vállalkozásból mindössze 20 ezer cég küldte a régi, már csak két hétig üzemelő rendszeren keresztül a számlaadatokat.
Minden segítséget megkap az a 20 ezer cég is, amelyik még nem állt át az új rendszerre – jelentette ki Izer Norbert. A napokban ezért

minden érintett levelet kap az adóhivataltól, az elektronikusan megküldött tájékoztatás a szankciómentes időszak végére is figyelmeztet.
Március 31-éig még van idő, mindenki átállhat az fajta rendszerre, ebben pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyedülálló szolgáltatásai is segítenek

– hangsúlyozta az államtitkár.
Mint mondta, az adóhivatal ingyenes számlázóprogramjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is az adóhivatal saját fejlesztésű programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyen keresztül már ötmillió számla érkezett be.
Egy másik adóhivatali újítás is segíti az átállásban a vállalkozásokat, 2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, amely ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Az applikáció sikerét jelzi, hogy eddig már több mint 34 ezren töltötték le – jelezte az államtitkár.
Izer Norbert elmondta, hogy a március 31-éig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi, úgynevezett 2.0-s verziójú XSD-séma, de április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-s verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

Az államtitkár megjegyezte, hogy az új rendszerre (az XSD 3.0-ra) való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

A lakossági adatok nélkülözhetetlenek az értékesítési oldal elemzéséhez, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal sem látja – mondta Izer Norbert.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére