Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Keresztbe tett a Kúria, nem engedheti ki a Szeviép-vádlottakat az elfogult szegedi bíróság

M. Kovács Róbert

2020.02.06. 13:23

Mivel több szegedi bíró személyes érintettségére is fény derült a Szeviép-perben, a Kúria elvette az ügyet a várostól és a Pécsi Ítélőtáblát bízta meg, hogy folytassa le a családok százait kisemmiző, Botka László önkormányzatához ezer szálon kötődő Szeviép Zrt. vezérei ellen folyó harmadfokú büntetőeljárást.

Miután a Pesti Srácok (PS) többrészes cikksorozatban mutatott rá: a Szegedi Törvényszék több bírájának személyes és üzleti érdekei is kötődtek Szeviépet több tízmilliárdos megbízásokkal kitömő, Botka-féle önkormányzathoz, a Kúria úgy döntött: a nagy felháborodást keltő másodfokú felmentő ítélet után már nem tárgyalhatja tovább a városi törvényszék a szegedi csődbotrány-cég vezetői ellen indult büntetőeljárást.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mint emlékezetes: a korábban Botka László szegedi önkormányzatától 34 milliárd forintnyi megbízást elnyert Szeviép csődje után több mint 500 alvállalkozó maradt kifizetetlenül, ezért a Szegedi Járásbíróság 2018 novemberében az igazgatótanács tagjait első fokon elítélte: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztést kapott.

Az elsőfokú ítélet szerint mindhárman magánbankjukként kezelték a cég vagyonát. Ennek ellenére a Szegedi Ítélőtábla mindhármukat felmentette,

mert a háromfős bírói tanács szerint az elsőfokú eljárás „nem tárta fel elég széleskörűen a Szeviép gazdálkodását”.

A felmentés hatalmas közfelháborodást keltett, az pedig még inkább, amikor a Pesti Srácok megírta, hogy a felmentő ítéletet hozó bírói tanács egyik tagja, Dr. Nóvé Ágnes családi építőipari cégét 100 millió forintot meghaladó beruházás elvégzéséve bízta meg a szegedi önkormányzat, míg a tanácsvezető bíró, Dr. Kovalcsik Éva 15 millió forintért vehetett meg a várostól egy legalább 50 milliót érő lakást, amelyet aztán 8 nappal később el is adott.

Ráadásul a bíróság büntetőkollégiumának helyettes vezetője, Dr. Nagy Andrea, aki a megkérdőjelezhetően független bírákra szignálta a Szeviép-ügyet, egészen véletlenül éppen Pistrui László vádlott védőügyvédjének élettársa.

Az új információk alapján az Országos Bírósági Hivatal elnöke megvonta az ügyelosztás jogkörét Nagy Andreától, aki ellen fegyelmi eljárás is indult, sőt: eredménytelenné nyilvánította a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is, amelyre kizárólag a jelenlegi megbízott vezető, Tárkány-Szűcs Babett pályázott.
Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Hír TV A nyolcas című adásában Budai Gyula, korábban büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd, volt elszámoltatási kormánybiztos, aki szerint

a bíróság függetlenségébe vetett állampolgári bizalmat a bíróságnak kell visszaállítani.

Ezt meg is tette a Kúria, amely szerdán a bírói korrupciós vádak valóságtartalmának megerősítéseként úgy döntött: a szegedi helyett a Pécsi Ítélőtáblát bízza meg az ügy harmadfokú tárgyalásának lefolytatásával, sőt: Szegeden már a vádlottak bűnügyi felügyeletének (korábban: házi őrizet) megszüntetésére beadott védői indítványokról sem dönthetnek, így az elfogultnak ítélt bíróság nem engedheti szabadon Oltványit, Pistruit és Baranyit.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére