Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Keményedik a harc a pénzmosás és a terrorizmus pénzelése ellen

Forisek Ádám

2017.04.12. 23:38

Két törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az Országgyûlés számára, céljuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályrendszer megerõsítése, valamint a nemzetközi elõírásokkal való teljes összhang megteremtése - számol be az MTI.

A közlemény szerint a pénzügyi és gazdasági válságot követően világszerte ismét felerősödtek a törekvések a bűncselekményekből származó vagyonszerzés visszaszorítása, illetve a pénzmosás érdekében. Ezen túlmenően a nemzetközi terrorizmus, elsősorban az Iszlám Állam tevékenységének intenzívebbé válása nyomán még tovább kell szigorítani a terrorista szervezetek finanszírozási lehetőségeit.

Az új törvények megalkotása nagyban hozzájárul a pénzügyi rendszer védelméhez a bűncselekményekből származó jövedelmek tisztára mosására, illetve a terrorista szervezetek pénzügyi támogatására irányuló kísérletekkel szemben.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslattal Magyarország elsősorban európai uniós jogi és nemzetközi kötelezettségeinek tesz eleget.

Így biztosítja az Európai Unió új pénzmosás elleni irányelvének átültetését a magyar jogba, egyszersmind végrehajtja az Európa Tanács illetékes pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) által korábban elfogadott ajánlásokat.

A törvényjavaslat előírja a felügyeletet ellátó hatóságok és a szolgáltatók számára a területükön jelentkező pénzmosási kockázatok átfogó meghatározását és értékelését, valamint kezelésükre alkalmas eljárásrend kialakítását.

Lényeges változás továbbá, hogy a törvényjavaslat a nemzetközi gyakorlattal összhangban – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony fellépés szigorú megőrzése mellett – megfelelő feltételek esetén a biztonságos online (személyes megjelenés nélküli, de azzal egyenértékű) azonosítás lehetőségét is átfogó módon megengedi a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.

A törvényjavaslattal továbbá a terrorizmus és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszer hatékonysága – a nemzetközi elvárásokkal összhangban – nagymértékben növelhető. Így az eddiginél hatékonyabban lesz megakadályozható, hogy adott esetben terroristák, az őket támogatók, vagy akár más, a nemzetközi biztonságot veszélyeztető személyek és szervezetek szabadon hozzájuthassanak akár saját vagyonukhoz, gazdasági erőforrásaikhoz, akár más személyektől hozzájárulásban részesülhessenek terrorista akcióikhoz.

Az új törvények megalkotásával Magyarország jelentős mértékben tovább javítja a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszert, valamint annak hatékonyságát, áttekinthetőségét és működőképességét a szaktárca közlése szerint. Ezen felül eleget tesz európai uniós és nemzetközi kötelezettségeinek, bizonyítva ezzel Magyarország töretlen elkötelezettségét a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harc mellett.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A gendersemleges játékok ötlete megdőlni látszik

Habár sokan megszüntetnék a lányoknak és a fiúknak készült játékokat, melyeket nemsemleges játékokkal helyettesítenének, kiderült, a természet ezt másképp gondolja.

Zelenszkij pártja nyerte az ukrán választásokat

Soha nem szavaztak még ilyen kevesen ukrán parlamenti választásokon.

Németországban a Zöldek szavazói utaznak a legtöbbet repülővel

Úgy látszik, hogy a környezetvédelem és a kényelem közül inkább utóbbit választják a zöldpárti szavazók.

Salvini: Olaszország nem az EU menekülttábora

Salvini: Olaszország nem az EU menekülttábora

Franciaország és Németország nem diktálhatja az európai migrációs politikát – szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter a francia kollegájának, Cristophe Castanernek írt levelében, és azt is megüzente vasárnap a közösségi médiában, hogy Olaszország nem lesz Brüsszel, Párizs és Berlin menekülttábora.

Ez itt maga a pokol: tűzvész pusztít Portugáliában

Ez itt maga a pokol: tűzvész pusztít Portugáliában

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén; a rendőrség vizsgálatot indított, mert gyanúsnak találja a tűzvész keletkezésének körülményeit.

Aranyérmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Biológia Diákolimpián

Mind a négy magyar induló aranyérmet szerzett a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián (IBO – International Biology Olympiad) Szegeden.

Trump: London utcái nem lesznek biztonságosak, amíg Khan a vezető

Trump: London utcái nem lesznek biztonságosak, amíg Khan a vezető

Az amerikai elnök már sokadjára fogalmaz meg kritikát London „ostoba és inkompetens” polgármesterével szemben.

Reménykeltőek az Európai Bizottság új elnökének kijelentései

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére