Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Keményedik a harc a pénzmosás és a terrorizmus pénzelése ellen

Forisek Ádám

2017.04.12. 23:38

Két törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az Országgyûlés számára, céljuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályrendszer megerõsítése, valamint a nemzetközi elõírásokkal való teljes összhang megteremtése - számol be az MTI.

A közlemény szerint a pénzügyi és gazdasági válságot követően világszerte ismét felerősödtek a törekvések a bűncselekményekből származó vagyonszerzés visszaszorítása, illetve a pénzmosás érdekében. Ezen túlmenően a nemzetközi terrorizmus, elsősorban az Iszlám Állam tevékenységének intenzívebbé válása nyomán még tovább kell szigorítani a terrorista szervezetek finanszírozási lehetőségeit.

Az új törvények megalkotása nagyban hozzájárul a pénzügyi rendszer védelméhez a bűncselekményekből származó jövedelmek tisztára mosására, illetve a terrorista szervezetek pénzügyi támogatására irányuló kísérletekkel szemben.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslattal Magyarország elsősorban európai uniós jogi és nemzetközi kötelezettségeinek tesz eleget.

Így biztosítja az Európai Unió új pénzmosás elleni irányelvének átültetését a magyar jogba, egyszersmind végrehajtja az Európa Tanács illetékes pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) által korábban elfogadott ajánlásokat.

A törvényjavaslat előírja a felügyeletet ellátó hatóságok és a szolgáltatók számára a területükön jelentkező pénzmosási kockázatok átfogó meghatározását és értékelését, valamint kezelésükre alkalmas eljárásrend kialakítását.

Lényeges változás továbbá, hogy a törvényjavaslat a nemzetközi gyakorlattal összhangban – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony fellépés szigorú megőrzése mellett – megfelelő feltételek esetén a biztonságos online (személyes megjelenés nélküli, de azzal egyenértékű) azonosítás lehetőségét is átfogó módon megengedi a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.

A törvényjavaslattal továbbá a terrorizmus és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszer hatékonysága – a nemzetközi elvárásokkal összhangban – nagymértékben növelhető. Így az eddiginél hatékonyabban lesz megakadályozható, hogy adott esetben terroristák, az őket támogatók, vagy akár más, a nemzetközi biztonságot veszélyeztető személyek és szervezetek szabadon hozzájuthassanak akár saját vagyonukhoz, gazdasági erőforrásaikhoz, akár más személyektől hozzájárulásban részesülhessenek terrorista akcióikhoz.

Az új törvények megalkotásával Magyarország jelentős mértékben tovább javítja a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszert, valamint annak hatékonyságát, áttekinthetőségét és működőképességét a szaktárca közlése szerint. Ezen felül eleget tesz európai uniós és nemzetközi kötelezettségeinek, bizonyítva ezzel Magyarország töretlen elkötelezettségét a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harc mellett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére