Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kelemen Hunor: az EU az õshonos kisebbségek jogaival is adós

Bertha László

2018.10.13. 14:01

A mi jövõnk egy erõs, de megreformált Európa, amely képes megvédeni a kisközösségeket, a közös európai értékeket, a kultúráját, képes megvédeni a határait - mondta az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselõk Tanácsának csíkszeredai ülésén.

Az RMDSZ olyan magyar közösséget akar építeni Romániában, amely versenyképes a 21. század körülményei között, értéket tud teremteni, és magyar közösségként tud megmaradni szülőföldjén – mondta Kelemen Hunor, aki rámutatott, hogy az RMDSZ jövő év elején megrendezendő tisztújító kongresszusának legfontosabb feladata lesz egy olyan jövőkép kialakítása, amely a közösségépítést szolgálja.

Az RMDSZ elnöke a politikai beszámolójában a jövőépítés sosem változó, az utóbbi 30 évtizedben állandónak bizonyult feltételei közé sorolta az anyanyelvű oktatásért folytatott küzdelmet és azt, hogy a magyar közösség célkitűzéseinek érvényesítésére román vagy vegyes pártok érdemben sosem vállalkoznak.

Kelemen Hunor szerint ezért a magyar érdekképviselet csakis saját erejére számíthat, és eredményt csak akkor tud elérni, ha sikerül ehhez hosszabb-rövidebb időre partnereket találnia. Kifejtette, hogy az adott politikai helyzetben sem a kormányra lépés, sem az ellenzékbe vonulás – a magyarellenes szólamokat hangoztató „ellenzék ellenzékévé” válni – nem járható út. Az RMDSZ jelenleg a szociálliberális kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködés révén igyekszik a magyar közösség érdekeit érvényesíteni.

Így sikerült előrelépést elérni a nyelvhasználatot bővítő közigazgatási kódex elfogadásában, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraindításában, visszavonatni a román nyelvoktatásról kiadott rossz és veszélyes miniszteri rendelkezést – sorolta az RMDSZ elnöke.

A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról rendezett, az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult népszavazásról elismerte, hogy az a magyar közösségben is éles vitákat és feszültséget gerjesztett, ahogy egyébként az SZKT-n lezajlott utólagos vita is igazolta. Az elnök úgy vélekedett: mindkét oldalról részéről elfogadhatatlan a fundamentalizmus, nem szabad emiatt szétverni a magyar közösséget, az ellenfél nem a közösségen belül van.

A küszöbönálló európai parlamenti választásokra utalva leszögezte, hogy az RMDSZ-nek koherens jövőképet kell kialakítania Európáról is, hiszen az unió reformját csak akkor lesz képes befolyásolni, ha erős képviseletet juttat Brüsszelbe.

A mi jövőnk egy erős, de megreformált Európa, amely képes megvédeni a kisközösségeket, a közös európai értékeket, a kultúráját, képes megvédeni a határait, és képes a globális versenyben a kisközösségekért is sikeres lenni”

– jelentette ki a pártelnök.

Európának meg kell újulnia, de abból nem lesz európai szolidaritás, ha az erős régi tagállamok kioktatják, fenyegetik az újakat, megpróbálják „erőszakkal civilizálni a barbár kelet-európai országokat” – jegyezte meg ironikusan Kelemen Hunor. Szerinte sok más hibája mellett az EU az őshonos kisebbségek jogaival is adós, ezért azt is el kell érni, hogy a következő EP és a következő Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az erre vonatkozó Minority SafePack kezdeményezéssel.

Sporthasonlattal élve felhívta a figyelmet, hogy a magyar érdekképviselet akkor tud gólokat rúgni és kivédeni, ha ott van a pályán.

Ha a pályára nem megyünk be, mások fognak bemenni. A pályán mindig lesznek játékosok, a kérdés csak az számunkra, hogy mi ott leszünk-e a pályán. Azt gondolom: nem engedhetjük meg magunknak, hogy a pálya széléről nézzük a következő évek történéseit”

– érzékeltette a szövetségi elnök az EP-választások tétjét az MTI beszámolója szerint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére