Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kazah-magyar tőkealap indul a gazdasági együttműködés felpörgetésére

888.hu / MTI

2023.01.27. 16:01

A vezető magyar tőkealapkezelő Széchenyi Alapok és a kazah-szingapúri kockázatitőke-befektető Steppe Capital Pte. Ltd. egyetértési nyilatkozatot írt alá közös, kazah-magyar kockázati tőkealap létrehozásáról a Kazah-Magyar Kormányközi Bizottság mai ülésén.

 

A közös tőkealap két részalapból áll majd, egy magántőke- és egy kockázati tőkealapból, amelyekből magas hozampotenciállal rendelkező nemzetközi befektetések valósulhatnak meg.
A befektetés, melyben mindkét fél 50-50%-os részesedéssel bír majd, mindkét részalap esetében eléri a 10 millió amerikai dollárt. Az alapkezelést teljes egészében a Széchenyi Alapok végzi, a nemzetközi szintéren is erősítve magyar pénzügyi jelenlétet.
A deklarált cél, hogy ezeknek az alapoknak köszönhetően a – mindkét gazdaság számára kiemelten fontos – technológia, energetika, mezőgazdaság, valamint az élettudományok terén vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával egyszerre teremtsenek maximális nyereséget tulajdonosaik számára és segítsék elő országaink gazdaságának fejlődését.
A stratégiának megfelelően az innovatív startupoktól a feltörekvő KKV-kon át az érettebb, növekedni képes vállalatokig a kazah és a magyar gazdaságba integrálódó cégek széles körébe befektetve teremtenek szinergiákat a közép-ázsiai és közép-európai piacok között a következő 8 évben.
Az alap befektetett összegének akár 50%-át Kazahsztánban, magas növekedésű, kazah kötődésű vállalatokba tervezik befektetni.
Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „Befektetési csapataink szakértelmére, meglévő kapcsolatainkra és az Óbudai Egyetem révén bevont tudományos hátterünkre építve célunk, hogy közösen új szintre emeljük a kazah és a magyar üzleti együttműködést”.
Erikzhan Issengaliyev, a Steppe Capital Pte. befektetési igazgatója hozzátette: „Magas elvárásokkal hozzuk létre ezt a közös vállalatot a Széchenyi Alapokkal, mert hiszünk abban, hogy ezzel nem csak tulajdonosaink hozamát maximalizáljuk, hanem a vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával elősegítjük országaink gazdaságának növekedését”.
A közös kazah-magyar tőkealap a tervek szerint még az idei első félévben megkezdi működését.
A Steppe Capital egy diverzifikált magántőke-portfólióval rendelkező befektetési holdingtársaság, amely, a Kazah Köztársaságra összpontosítva elsősorban a feltörekvő és környező piacokon fektet be. A Steppe Capital folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy támogassa a Kazah Köztársaság gazdaságát, infrastruktúráját és vállalkozásait, akár közvetlenül, akár kapcsolt vállalatain keresztül, magántőke- és kockázati tőkeprojektek előmozdítása és azokba való befektetés révén.
A Széchenyi Alapok a hazai tőkepiac egyik legnagyobb és legaktívabb befektetője. Több mint 155 milliárd forintos vagyont, benne 80+ portfóliótársaságot kezel. Fókuszában érettebb fázisban lévő KKV-k mellett pénzintézetek és nagyvállalatok is vannak. Induló vállalkozásoknak a hazai inkubátorokon és akcelerátorokon, valamint alapok alapja befektetéseken keresztül biztosít „smart money”-t. Szorosan együttműködik tulajdonosa, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány fenntartásában lévő Óbudai Egyetemmel, ami nagyfokú szinergiát tesz lehetővé a műszaki és gazdasági tudományterületek és a gyakorlati üzletmenet között. A Széchenyi Alapok célja, hogy nagy hozzáadott értékű vállalkozásokba fektetett tőkével hosszú távon segítse a magyar gazdaság növekedését és stabilitását.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére