Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Katolikus világszervezet: a magyar kormány erõfeszítése példaértékû

Sümeghi Lóránt

2017.09.28. 23:38

A magyar kormány segítsége kiváló példája annak, hogy mit tehet egy kabinet az üldözött keresztények megsegítésére - nyilatkozta Stephen Rasche, az Aid to the Church in Need (ACN) katolikus jószolgálati világszervezet ninivei újjáépítési projektjének felelõse az MTI-nek a csütörtökön Rómában tartott nemzetközi konferencián, amelyen Azbej Tristan, az Emberi Erõforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelõs helyettes államtitkára, valamint Heltai Péter, a Hungary Helps Program utazó nagykövete vett részt.

Az "Irak, visszatérés a gyökerekhez" című konferenciát az ACN rendezte az iraki és az egész közel-keleti térségben üldözött keresztény közösségek helyzetéről. A lateráni pápai egyetemen tartott nemzetközi találkozón, amelyet Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár nyitott meg, többek között a Vatikán, az iraki keresztény és más keleti egyházak, nemzetközi egyházi segélyszervezetek, az EU és az unión kívüli országok szentszéki nagykövetei vettek részt.

"Magyarország segítsége a Hungary Helps programon keresztül kiváló példája annak, hogy mit tehet egy kormány az üldözött keresztények megsegítése érdekében. A magyar hozzájárulás megmentett többek között egy egész települést, Tell-Aszkufot. Mialatt más kormányok csak beszélnek, konferenciákat rendeznek, a magyarok léptek. Tell-Aszkuf ezt sose felejti el Önöknek"

– mondta Stephen Rasche, majd hozzátette:

a magyar segítség azért is példaértékű, mivel teljesen új módon tesz az üldözött keresztény közösségek védelme és újjászervezése érdekében." 

Az észak-iraki Ninivei-fennsíkról elüldözött több százezer kereszténynek körülbelül fele szeretne visszatérni egykori otthonába, de nincsen hova, mivel ehhez tízezer épületet kellene újjáépíteni – számolt be a konferencián elhangzottakról Azbej Tristan az MTI-nek. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a nemzetközi fejlesztési és újjáépítési támogatások csak csekély mértékben jutnak célba, ezért van szükség az adományokra. Azbej Tristan emlékeztetett, hogy

a magyar kormány 580 millió forinttal segíti a káld katolikus egyházat a lakóházak újjáépítésében a Moszul térségében található Tell-Aszkuf településen. Ezen kívül más fejlesztéseket is támogat a régióban."

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat adományával kapcsolatos elismerés nem olyasmi, ami dicsekvésre adhat alapot, hanem jelzés, hogy az, amit csinálunk szükséges és jó. Megjegyezte, annál is inkább, mivel az üldözött keresztények segítése nem kap elegendő figyelmet, ezért

felelősségünk és kötelességünk, hogy ezt a nemzetközi közvélemény elé vigyük, és kiálljunk az üldözött keresztény közösségek mellett." 

Heltai Péter, aki a Hungary Helps Program hazai és nemzetközi kommunikációjáért felel, elmondta, a találkozón alkalom nyílt arra, hogy a magyar kormány kezdeményezését Pietro Parolin szentszéki államtitkárnak is részletezze. A kezdeményezéssel a kormány az egész világon nemzetközi fejlesztési és együttműködési, valamint humanitárius segítséget nyújt:

"a Hungary Helps célja, hogy megmutassa Magyarország szolidáris arcát. Országunk méreteihez és erőforrásaihoz mérten kiveszi a részét nemzetközi fejlesztésekben és humanitárius segítségnyújtásban azzal a szándékkal, hogy helyben és okosan segítse a válságrégiókban élőket. A program lényege, hogy a segítséget vigyük oda, ne a bajt hozzuk ide, hiszen minden elköltött forint ott sokkal többet ér, mintha itt költenénk el."

Kiemelte, az üldözés miatt menekülő keresztény közösségek a migránsválságtól is érintett térségekben ahhoz kapnak segítséget a magyar kormánytól, hogy visszatérjenek szülőföldjükre és újrakezdhessék életüket. A találkozón részt vett Hölvényi György EP-képviselő, a KDNP külügyi igazgatója és Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány.

Éber volt a német rendőrség: megakadályoztak egy terrortámadást

Éber volt a német rendőrség: megakadályoztak egy terrortámadást

Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és összesen hat embert őrizetbe vettek Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – ismertette az ügy részleteit csütörtök délután a kölni rendőrség.

Kulcsszerepe volt a manchesteri terrortámadásban a merénylő testvérének

Ő vásárolta meg a vegyi anyagokat, melyből később Salman Abedi készített házilag robbanószerkezetet, melyet az Ariana Grande koncert után hozott működésbe Manchesterben.

Tusványos: esély Közép-Európának

Tusványos: esély Közép-Európának

Július 23-án nyitja meg kapuit a 30. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. Terítéken lesz az idén harmincéves rendszerváltás, a szintén 30 éves közép-európai együttműködés, a trianoni békediktátum centenáriuma és a magyar nemzeti összetartozás.

Műanyagmentes lesz a Vatikán

A Vatikán halad előre a műanyaghasználat csökkentésének útján, és arra készül, hogy 2019 végére teljesen műanyagmentessé válik. Ennek részeként a városállamban elrendelték az egyszer használatos műanyag árusításának felszámolását.

Miért hazaáruló a hazaáruló?

Miért hazaáruló a hazaáruló?

Vannak, akiknek nem okoz erkölcsi dilemmát, ha a saját országuk ellen lépnek fel.

A NOB elnöke Orbánnak: „Budapest a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa”

A NOB elnöke Orbánnak: „Budapest a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére