Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kásler: Hazánk élen jár az onkológiai központok tevékenységének koordinálásában

888 / MTI

2020.09.05. 15:25

Elkezdődött az európai onkológiai misszió.
Az európai onkológiai misszió a megelőzés, a kezelés, az ellátás, a kutatás és az oktatás minőségbiztosítását, valamint több, teljes körű ellátást nyújtó onkológiai központ és infrastruktúra létrehozását célozza annak érdekében, hogy 2030-ra a rákos betegek 75 százalékánál tízéves túlélést lehessen biztosítani. Magyarország a folyamat valamennyi mozzanatában kulcsszerepet játszik, így a közös minőségi követelmények finomhangolásában és ellenőrzésében is

- mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek.

A napilap szombati számában olvasható cikk felidézi, hogy 2040-re a rák miatti megbetegedések Európában egymillióval nőhetnek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, újjászervezi az ellátórendszert. Emellett elindította az európai onkológiai missziót.

Kásler Miklós elmondta, hogy bár Európában összességében növekszik a daganatos betegségek túlélési aránya, az egyes országok között továbbra is nagy eltérések tapasztalhatók. A különbségek kiegyenlítése érdekében különösen fontos, hogy az európai onkológiai ellátás, kezelés és kutatás minőségi szabványainak meghatározásában egyetértés szülessen, középpontba állítva az onkológiai kórházakat, központokat és hálózatokat.

A döntéshozók a komprehenzív, vagyis teljes körű ellátást biztosító onkológiai centrumoknak szánják a főszerepet. A centrumok működésének minőségbiztosítására európai szinten az Európai Onkológiai Intézetek Szervezetének (OECI) akkreditációs programját jelölték ki. A szervezet 2008-ban indította útjára minőségbiztosítási akkreditációs programját az onkológiai centrumok számára, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) pedig az elsők között csatlakozott a programhoz.

Az intézet – a Kásler Miklóst váltó Polgár Csaba főigazgató vezetésével – harmadszorra kapta meg 2018-ban a legmagasabb szintű, Komprehenzív Onkológiai Központ tanúsítványt a nemzetközi átvilágítás során.

A minőségbiztosítási program mára az unió 27 tagországa közül 14 tagország, valamint Norvégia és az Egyesült Királyság legnagyobb onkológiai központjait éri el, összesen ötven centrumot – tájékoztatta a lapot a miniszter. Mint mondta, ezek a központok együttesen évente több mint 12 ezer szakmai publikációt készítenek, a teljes éves kutatási költségvetésük meghaladja az egymilliárd eurót és az akkreditáció óta több mint egymillió új betegnek biztosítottak terápiát. Noha ezek a központok a daganattal diagnosztizált betegeknek évente mindössze a tíz százalékát kezelik, mégis jelentős az onkológiai ellátás és kutatás minőségére gyakorolt hatásuk, mert nemzeti referencia-központoknak számítanak.

Az OECI minőségbiztosítási programja kiváló eszköz az említett európai törekvések eléréséhez, hiszen az intézményi színvonalra és kapacitásokra összpontosít annak érdekében, hogy átfogó akkreditációs szolgáltatást nyújtson a minőségi onkológiai ellátásban. Ez az ellátást, a kutatást, az oktatást, a hálózat(ok) kiépítését és a betegek bevonását egyaránt érinti. A program kiemelt céljai közé tartozik a kutatás és a klinikai ellátás integrációja, valamint a kutatási eredmények gyakorlatba történő átültetése, ami az onkológiai ellátás legdinamikusabb fejlődését biztosítja – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Szavai szerint felvetődött az is, hogy alapvető fontosságú a hatékony nemzeti komprehenzív onkológiai ellátási hálózat kiépítése, amelyben az onkológiai központok a nagyobb népesség számára koordinálják az ellátást. Hangsúlyozta:

Magyarország ebben is élen jár, hiszen már 2014-ben, intézményvezetése idején megszületett a Magyar Onkológiai Hálózat alappilléréül szolgáló szerződés az OOI és a négy nagy regionális centrum (Szeged, Pécs, Debrecen és Szombathely) között.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Dobrevék számára mindig is mucsaiak maradunk

Dobrevék számára mindig is mucsaiak maradunk

Az ember nem szívesen idézi fel azokat az időket, amikor a mai Demokratikus Koalíció karakteres elődje, az SZDSZ „mucsaizta” a magyarokat. Sőt, paradox módon a választók által a politika szemétdombjára hajított párt egyik korifeusa, Pető Iván – saját gallérjukat a bukás után is büszkén szidolozva – még azt is képes volt a képükbe vágni, hogy „az SZDSZ túl jó volt a mucsaiaknak”.

Vizsgálat indult a vírustagadó Gődénnyel hirdető cég ellen

Vizsgálat indult a vírustagadó Gődénnyel hirdető cég ellen

A koronavírushoz is körülbelül ennyire érthet a jó „doktor”.

Bojkottálta a miskolci Fidesz járványügyi mentőcsomagját a baloldali városvezetés

Bojkottálta a miskolci Fidesz járványügyi mentőcsomagját a baloldali városvezetés

A miskolci Fidesz csütörtökön nyújtott be egy indítványt a közgyűlésnek, amelyben javaslatokat tettek a baloldali városvezetésnek a vendéglátósok és taxisok megsegítésére. A baloldali városvezetés nem meglepő módon nemcsak nem támogatta, de napirendre sem vette a beadványt, amely közel 4000 bérlőt, sok száz családot és nyugdíjast segíthetne a járványhelyzetben.

Az amerikai fegyverkezési láz átterjedhet Európára is

Az amerikai fegyverkezési láz átterjedhet Európára is

A szigorú szabályok is eredményezhetik, hogy 35 millió illegális lőfegyver van forgalomban az EU-ban.

Toroczkai halálát kívánja Gyurcsány meleg propagandistája

Toroczkai halálát kívánja Gyurcsány meleg propagandistája

Újfent hallatott magáról Gyurcsány Ferenc DK-jának vállaltan meleg propagandistája, Homonnay Gergely, aki azon kesergett, hogy a koronavírus-fertőzéssel karanténba került Mi Hazánk-elnök Toroczkai „sajnos” várhatóan túléli a betegséget, pedig „ha egy mocsok nácival kevesebben vagyunk, attól a világ csak szebb lesz”. Érdekes, hogy ezt az „izét” soha nem tiltja le a Facebook...

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére