Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsonyék nem válaszolnak a Pesti úti idősotthonra vonatkozó kérdésekre

888.hu

2020.05.01. 13:45

Az Origo Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezte a Pesti úti idősek otthonában történtekről, például arról, hogy miért nem ment el egyszer sem a koronavírus-járvánnyal sújtott otthonba, és okozhatta-e a higiénia és az orvoshiány emberek halálát az otthonban, választ azonban nem kapott kérdéseire.

Az Origo.hu emlékeztet, hogy a Ripost című lapnak sikerült beszélnie a Pesti úti idősotthon egyik halálos áldozatának fiával. Az édesanyját gyászoló Cs. Krisztián elmondta:

  • édesanyja 2017-ben költözött be az otthonba, ahol ekkor még minden rendben volt;
  • az önkormányzati választást követően azonban valami nagyon megváltozott, hiszen a korábbi ápolók eltűntek, a népszerű főnővért lecserélték, az orvossal pedig többé nem tudtak beszélni;
  • a problémák tavaly novemberben kezdődtek: édesanyja elesett, aminek következtében kórházba szállították. Hamar visszakerült az otthonba, amikor Cs. Krisztián meglátogatta édesanyját, ő nem ismerte fel őt, a szája széle „el volt ferdülve”, és kábának mutatkozott, ezért orvost keresve azonnal a nővérszobába rohant. Csakhogy nem volt bent senki, amikor pedig ki szerette volna kérni a zárójelentést, nem adták ki neki.
  • anyukája szobatársai arról tájékoztatták Cs. Krisztiánt, hogy az egészségügyi személyzet sem enni, sem inni nem segített neki. Amikor a nővéreknek szóvá tette, hogy nemrég még jól volt, most meg alig van magánál, úgy reagáltak rá, „biztos idegösszeomlást” kapott. Orvossal ugyanakkor nem tudott beszélni, annak ellenére, hogy ezt többször is kérte.
  • amikor legközelebb meglátogatta egyre rosszabb állapotba kerülő édesanyját, külsérelmi nyomokat talált rajta.
  • ezek után Cs. Krisztián kijelentette, hogy el szeretné vinni a Nyírő Gyula Kórházba, erre elmondása szerint megzsarolták azzal, ha egyszer innen kiviszi az édesanyját, akkor többé már nem jöhet vissza.
  • ennek ellenére (újra) orvost kért annak érdekében, hogy kórházba vitessék az idős nőt. Állítása szerint, amíg lehetősége volt látogatni, sosem volt jelen orvos az intézményben, kivéve egy alkalmat, amikor egy ügyeletessel tudott beszélni. Csakhogy semmit nem tudott édesanyjáról, azt mondta, ő csak gyógyszereket ír fel.
  • február 29-én látták utoljára édesanyját, hiszen március elején még az influenzajárvány miatt lezárták az intézményt. Ekkor telefonon próbálták tartani a kapcsolatot az idősotthonnal, azonban vagy nem vették fel, vagy nem adtak felvilágosítást édesanyja állapotáról.
  • március 30-án Cs. Krisztián délelőtt telefonon elért egy ápolót, aki azt mondta, jól van az anyukája, hiszen az otthonban nem jelent meg a vírus. Pár órával később, délután négy órakor édesanyja halálhírével ugyanaz az ápoló hívta fel. Az orvos azt sem tudta megmondani, milyen betegségben halt meg, és hová viszik a holttestét.
  • a halotti bizonyítvány szerint 20 éve érelmeszesedéssel küzdött, és 10 éve demenciában szenvedett, de a férfi szerint ebből semmi nem igaz. A halál okaként agyi infarktust jelöltek meg, azonban boncolás nem volt, koronavírusra nem vizsgálták.
  • Cs. Krisztián arról is beszélt, hogy iszonyatos kosz volt az intézményben. Meglátása szerint a higiénia és az orvos hiánya okozhatta a betegek halálát.
A Ripost Karácsony Gergelyéket is megkereste az üggyel kapcsolatban, azonban válasz nem érkezett.

Az Origo emlékeztet, hogy beszámoltak arról is, hogy a Pesti úti idősotthonból kórházba küldött betegek 70-80 százaléka rühes.

Cs. Krisztián nyilatkozatával kapcsolatban a portál megkereste Karácsony Gergely főpolgármestert és a Gyurcsány-párti helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet, akihez 12 kérdést jutattak el. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mivel magyarázzák, hogy az otthonban tavaly novemberben az ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak az intézetben beszélni a gondozottak rokonai, illetve mivel magyarázzák, hogy tavaly november óta iszonyatos kosz van az intézményben.

A kérdésekre nem kaptak választ.

A portál továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor az elmúlt hetekben sorra látogatta a kórházakat, akár az ország legtávolabbi pontjain is, Karácsony Gergely főpolgármester a pesti XVII. kerületig nem volt képes elmenni, hogy megnézze, legalább egyszer, mi van az idősotthonban

Nem nehéz megállapítani: Karácsony Gergelyt egyáltalán nem érdekli, hogy vannak ezek az idős emberek, nem akarja személyesen megnézni azt az otthont, ahol már 34 ember halt meg koronavírusban

– fogalmaztak.

Közben Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője látványos videóban mutatta be, hogy kronológiai sorrendben hogyan is alakultak a dolgok a Pesti úti idősotthonban. Eszerint:

  • március végén kitör a járvány az intézetben, az első betegeket kórházba szállítják;
  • április 4-én kiderül, hogy nincs orvos az intézetben, Skultéti József, intézményvezető beismeri: az orvosi ellátás nem biztosított;
  • április 9-én kiderül, hogy 126 beteg van az intézményben;
  • április 10-én Müller Cecília országos tiszti főorvos azonnali intézkedések végrehajtására kötelezi a fővárost;
  • április 11-én a katonaság fertőtleníti az idősotthont;
  • április 12-én Karácsony Gergely azt mondta, hogy biztosított volt az ellátás;
  • április 20-án Müller Cecília kijelenti: a kritikus időszakban legalább egy hétig nem volt orvosi jelenlét az intézetben. Közben Karácsony nyilvánosságra hoz egy levelet, amit állítólag Skultéti írt és az állt benne, hogy „az orvosi ügyelet mindvégig biztosított volt”. Még aznap kiderül, hogy a levél Gál J. Zoltán, a főpolgármester kampányfőnökének a számítógépén készült;
  • április 23-án Karácsony azt mondta, „a tisztiorvosi ellenőrzés nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát...ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt. A valóság ezzel szemben az, hogy három ellenőrzésből háromszor nem volt orvos az idősek otthonában;
  • április 26-án nyomozás indul, az egyik elhunytnál rühességet állapítanak meg, súlyos higiénés gondokra derül fény az intézményben;
  • április 27-én több mint 300 beteg van az intézményben, 33-an elhunytak. Egy hozzátartozó elmondta, „november óta nem volt orvos”;
  • április 28-án az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülésén Karácsony Gergely mindezek ellenére továbbra is azt állította, hogy folyamatos volt az orvosi jelenlét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére